петък, 18 март 2016 г.

КАКВА НИ Е ВЯРАТА И КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ТОВА?

Снимка: bghelpforum.com
Според решение на Отдел „Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП, „човешката жизнена дейност се дели на две сфери: сфера на производството и сфера на потреблението".

От гледна точка на политиката по отношение на Църквата интерес представляват събитията в сферата на бита. В тази група попадат събития като наименование на дете, сватба, погребение, ден за възпоменание на покойниците-задушница, рождени и именни дни, така също и изпращане на зрелостник, изпращане на войник, посрещане от дълъг път, или работа в чужбина, влизане в ново жилище.

Комисия от комунистическата партия тогава предлага преосмисляне на празниците както следва: Прошка да стане Ден на семейството, роднинството и рода, Ден на кукерите и маските да се припокрие с Цветница, като празникът ще включва обредни моменти от Лазаровден, Връбница и Великден, задушниците да се припокрият с граждански възпоменания – през февруари и октомври, като това станат просто Дни за възпоменание на покойници!

По този начин 1 януари – Нова година става официален празник, който замества ведно Коледа и Васильовден. 20 януари става Ден на младото семейство. Този празник се родее с Ивановден, Йордановден, Гергьовден, Тодоровден. На 22 март се празнува първа пролет. Цветница се преосмисля като празник на пробуждащата се природа!!!

Тези примери от книгата на Момчил Методиев – „Между вярата и компромиса”, идват да ни покажат, как комунизмът не може да съжителства с религията по никакъв възможен начин.

Тази концепция започва да се налага още през 60-те години на миналия век и така постепенно Нова година измества Коледа, а всички останали празници около Великден, например, са преформатирани като обикновени пролетни празници.

Така се подменя ценностната система на православния и се постига една социалистическа „естетика”, която напълно отхвърля и на практика изчегъртва християнството от съзнанието на хората.

Заради това хората и днес палят свещи, „за здраве”, ходят на църква като в „музей” и празнуват на Великден, Гергьовден и Коледа не заради Господ и вярата си, а заради козунаците, агнетата и свинското!

Празниците са подменени преди повече от 40 години, при това напълно механично, но днес ужасяващите резултати от това духовно зверство са на лице и са напълно действащи. Заради това църквите са празни, заради това хората масово ходят на служби само на Коледа и на Великден, при това – пак не е масово! Колко са онези, които посещават неделните служби и спазват постите!?

Това е така, защото именно през 60-те години на миналия век едни „велики умове” смениха празниците и изведнъж, на мястото на дядо Коледа се появи някакъв дядо Мраз – дърт перверзник, който беше „мъж” на още по-перверзната „Снежанка”. 

Кой го знае от къде се пръкна този дядо Мраз, но задачата му беше да „изяде” дядо Коледа. След промените, двамата „дядовци” съществуваха доста дълго време, а на места и до днес, заедно, защото съществуването им се асоциираше с подаръци, не с вяра, не с духовното, а с чисто материалното!

Това беше постигнатата цел на комунистическата държава – да изкорени не „религията”, защото това няма как да стане, а да изкорени вярата, да я извади от сърцата на хората и това е една от основните причини днес обществото ни да боледува от толкова социални болести, буквално да кърви от безпътица, защото безпътицата е продукт на безверието!

Замяната на традиционни християнски празници като Великден, Коледа, именни дни, а и съпътстващите ги Цветница, Богоявление, Благовещение, доведоха до безпътица. Цветница стана обикновен празник на цветята, Благовещение се изроди в простонародното – „Благовец”! Тогава змиите излизали от дупките си…..! Що за дивотия е това!? Едва ли змиите имат календар, за да знаят, че именно на „Благовец” се „разплитат” от котилото си и дружно изсъскват на припек по ливадите…! 

Не, целта беше друга, Благовещение да се опрости до „Благовец” и да се свързва със змиите, а не с християнското предание за благата вест…! Е,  другарите успяха….! Днес се палят гуми по села и паланки, въртят се на тел запалени „оратници” и бесовщината на практика е повсеместна! Няма Бог, няма вяра, има „Благовец” и „оратници”….!

Ето заради това сме болни, не телом, а духом, защото вместо да вярваме в Бог, ние прескачаме огньове на „Ората-копата”, защото някога някои ни смениха празниците и поколенията забравиха, така както винаги се е забравяло, заради това и страдаме – така, както винаги се е страдало….! 

За Фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Жеков,

Позволете ми да не се съглася с виждането Ви, изразено в горната статия. Още колко десетилетия ще се оправдаваме за агонизиращото православно християнство в България с комунистическата власт. Изненадан съм, че Вие, бидейки интелектуалец, не си задавате разумни въпроси, заслужаващи внимание. Защо не се запитате или отправите въпрос към Синода на БПЦ-БП защо няма официална катехизаторска програма? Ето я причината. Вярата се занемарява от апостолските приемници, кооито превръщата Църквата в долнопробен супермаркет по удовлетворяване на религиозни потребности и никой не более за душеспасението на божия народ.