сряда, 16 март 2016 г.

С ПОЛОВИН УСТА..!

Снимка: www.extremecentrepoint.com
Забраняват комунистическите символи! Новината предизвика силен обществен отзвук, но защо…!?!?!

Нима можем да повярваме, че все още има хора в тази държава, за които комунизмът е нещо хубаво…! Ами да, има такива и те никак не са малко, за съжаление! Всъщност, има отдавна приет Закон, който обявява комунистическия режим в България за престъпен. Този закон е приет от 38-то Народно събрание през април 2000 г.

И понеже има все още хора, които твърдят, че в тази материя трябвало „да се пипа с кадифени ръкавици”, ще приложим примери, как комунизмът отдавна е приравнен с неговия теоретичен еквивалент – фашизма и там не са необходими „кадифени ръкавици”, а направо - противогаз!

Още първият ни демократично избран президент потвърди това с книгата си „Фашизмът”. По-късно тя беше обновена и стана основа на изданието „Тоталитарните близнаци „Фашизмът” тридесет години по-късно” от 2012 г.

На корицата на книгата, която имах честта да получа лично от д-р Желев, са изобразени Хитлер и Сталин! Какво по-красноречиво от това!?

Оказва се обаче, че комунизмът е нещо, което не просто не се толерира, а и е забранено в много бивши комунистически държави!

Парламентът на Латвия одобри забрана върху публичното показване на съветски и нацистки символи, включително свастики и сърп и чук, а също така и пеенето и популяризирането на фашистки и комунистически химни и идеологии, законопроектът беше приет с 56 гласа "за" и нито един "против". Информацията е на АП от 2013 г.

Президентът на Румъния подписа през 2015 г. законодателни поправки, според които ще се налагат наказания при отказ да се признае Холокоста и до три години затвор при насърчаване на фашистки движения, съобщава АП. Промените включват също забрана на фашистки, расистки и ксенофобски организации и символи, а също така е заложено до три години затвор при престъпления срещу човечеството, каквито има и при кмунизма, и при фашизма!

През 2005 г. в Германия е забранено - под страх от сериозно наказание - да се възхвалява нацисткото минало на страната. Забранено е дори да се отрича фактът, че в нацистка Германия е имало концлагери, в които са изтребвани милиони човешки същества. Забранено е да се носят или ползват символи на нацистката партия. В това отношение действа категоричният текст на параграф 86 от Германския наказателен кодекс. Концлагери обаче имаше и в комунистическата част на Германия п време на социалистическото управление там!

Върховната Рада на Украйна е приела през 2015 г. закон, забраняващ пропагандата на комунистическите и нацистките режими, както и техните символи. Законът е одобрен от 254 депутати, като за да бъде приет трябваха минимум от 226 гласа "за". Информацията е на АФП.

С една дума, хората отдавна са стигнали до заключението, че комунизмът не е нещо хубаво, дори напротив, той е нещо лошо, което трябва да бъде санкционирано днес, когато уж сме на едно качествено ново ниво на мислене и съществуване! Ние също сме стигнали до това убеждение, защото, както отбелязахме, сме приели в Народното събрание още през 2000 г. закон срещу комунистическия режим.

Сега обаче предстои изрична забрана за популяризиране на комунистическите символи! Добре де, ама такава вече има, нали има закон за това! Защо този закон не се спазва, или той е не достатъчно ясен, или няма контролен механизъм, което пак е проблем на закона!?

Няма никакво съмнение, че комунистическите символи трябва да бъдат приравнени с фашистките, защото това просто е факт, но е факт и това, че при действащ закон не е необходимо да се приемат наредби, които да потвърждават неговото действие, достатъчно е самият закон да се ремонтира така, щото да заработи ефективно!

А иначе, за онези, които имат носталгия по комунизма, разбираемо е. Привилегиите, с които се ползваха цели родове и поколения, са нещо, което те не просто не искат, но и не могат да забравят, а това води до ценностно изкривяване, което е трайно и което не се лекува, то просто е метастазата на миналото, същото онова минало, което официално заклеймяват всички, но някои – с половин уста, а такива има и във властта и по света, някои дори се кандидатират за шефове на ООН…! 

Няма коментари: