петък, 12 юни 2015 г.

СИНОДЪТ СВЪРШИ И СЕ УМЪЛЧА КАТО…!

Заседанията на Светия ни Синод били свършили още в четвъртък! Е, хубаво де, нали има юнска сесия, нали тя се провежда през юни, че други години е минавала и в юли даже, когато има уж повече работа за вършене…!?!?!?

В същото време в официалния сайт на БПЦ четем заглавия от сорта: „При голям интерес премина вечерта, посветена на св. Серафим Петроградски” или пък: „ОТКРИВАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ на православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТЬ”.

Хубаво, благодарим за това, че ни държите информирани за такива изключителни събития за родното Православие, но все пак….!
Ако наистина са завършили заседанията на Синода, какви решения бяха взети, какви въпроси бяха разглеждани, до какви изводи беше стигнато по важните теми…?

Говореше се за нови епископи, никой нищо не каза, говореше се за смяна на игумени на манастири – „спи градът и селяните в него”…., говореше се за нови викарни епископи, за нови епископи, за размествания по епархиите…а в официалния сайт на БПЦ – „вятър и мъгла”…!

Колеги, нормално ли е, след като са приключили заседанията на Синода, именно Вие, тези които сте най-близо до проблемите на Църквата и до самата нея като администрация, или поне така се предполага, да не ни информирате, какво са решили владиците…?

Ако са приключили заседанията, тогава значи са взети решения, е какви са те? Ако пък не са взети решения, тогава защо закриха заседанията? Щели да се съберат в края на юни, че да си закрият сесията…! Е, благодаря, ама както се казва – „айде нема нужда”!

Или пък самият Синод не е предоставил никаква информация и на собствения си официален сайт…!?

Изглежда за тези заседания, сесии и тем подобни, най-важното нещо е откриването и …уви,..закриването…!!!

Дали е така и в другите църкви не зная, но предполагам, че когато Синодът завърши заседанията си, православната общественост трябва да бъде  информирана, дори и дозирано поне за основните решения.

У нас – йок…, никой нищо не казва, разчита се, както написаха колегите от dveri.bg, на „среди, близки до Св. Синод”! Е, това ли е начинът за комуникация между Църквата и нейните пасоми, като си мълчим и не си казваме нищо едни на други, та било то поне протоколно….!?!?!?

Ами …обидно е…!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: