понеделник, 15 юни 2015 г.

ЗА МЕДИИТЕ И МОДИТЕ…

Медиите, освен основната им задача – да информират, формулират още едно неизменно свое предимство – да създават модните тенденции. Неизбежно е да се подражава на политици, актьори, публични личности от всякакво естество и калибър.

Нормално е, защото това са хората, които стоят на екран, те са тези, които създават стандарти и налагат линии на поведенчески стереотипи.

Нека са приведем няколко примера от не толкова далечното минало. Прическите на съпругите на партийните лидери винаги са били еталон и са били дублирани в обществото, защото те са създавали модели. Така е и с известните телевизионни водещи от онова време, сред които са легендарните Анахид Цонева, Мария Янакиева, Мария Тролева…Това са стандарти, еталони, които се копират.

Така е и днес, защото медиите постулират популярност, която се мултиплицира и това е по-скоро правило, отколкото изключение. Силиконът превзе екрана от преди няколко години. С все по-високата му достъпност, той се превърна в кич и въпреки това популярността му не отстъпва пред здравия разум, защото това е актуалното на деня.

Така се появиха и модите на облеклото, тип „магистрална превъзходна”, което се оказа еталон за подражание на някои от изпълнителките в един определен жанр в музиката. По този повод се появиха особено оригинални, но преди всичко очаквани коментари, които казваха, че човек възприема първо с очите, а след това с ушите.

В един определен етап се оказа, че екранът ни предоставя единствено и само визия, а качественият звук е желателен екстеншън към силиконовата преизобилност.

Изкуствеността се превръща модел, защото някой я налага. В този смисъл, естественото състояние се превръща в недостатък и това докарва на много зрители в различните публики, депресии. Не всеки може да е слаб, не всеки може да има тези природни дадености, които имат един, или двама, или трима. Подражанието е мъчение, което приема епидемиологични размери, когато се мултиплицира медийно.


Ето защо, колкото по-естествено е едно нещо и в модата, и в общите визии, толкова по-истинско е то, дори и да не е съвършено, защото самото съвършенство е Богохулство на злободневието. 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: