понеделник, 15 юни 2015 г.

КРАЯТ НА СВЕТА – МЕДИЙНА СЕНЗАЦИЯ ИЛИ ОПИТ ЗА ЗВЕЗДЕН МИГ

Някакъв пастор на име Родригес получил „послание от Бога”, според което, астероид щял да падне край Пуерто Рико през септември 2015 г. Според прогнозата, апокалипсисът щял да предизвика земетресения и цунами. Цялото изнточно крайбрежие щяло да бъде заличено, а сериозни щети щели да понесат двете Америки.

Космическата агенция на САЩ - НАСА се принуди да излезе със специално съобщение, в което изтъква, че понастоящем не съществува никаква астероидна заплаха за Земята.

Това е поредната заплаха за цивилизацията ни, според която видът ни изчезва. Проблемът е че това са преди всичко медийни фишеци. Подобно нещо се случи преди години и у нас, когато един „гадател” хвърли в паника почти цяла Южна България, като „пророкува” силно земетресение, което щеше да удари Хасковско. Масово хора тогава спаха по колите си, за да не пострадат.

Известно е и прословутото „пророчество”, което беше подкрепено от световноизвестен моден дизайнер през 1999 г. Тогава краят на света се обвързваше и със слънчево затъмение. Винаги подобни пророчества се свързват със значими природни явления, като затъмнението. Краят на света се чакаше и с края на календара на маите, през декември 2012 г.

А медиите, медиите, като всеядни същества, разбира се отразяват подобни „поличби”, защото това им е работата, да отразяват всичко онова, което се случва в обществото. От тук нататък, злоупотребите не са от страната на медиите, а от страната на онези, които ги използват. Така например, за „пророчествата” за Южна България се водиха дела. Делата обаче не бяха срещу медии, а срещу онзи/онези, който/които си позволяват да внушават апокалиптични прогнози.

Всъщност, медиите, в качеството им на обществени посредници и основни източници на информация, често стават неволен проводник на подобни явления, защото в процеса на информиране на гражданското общество, регламентите понякога атрофират. Случва се така, че подаването на актуална информация се явява тотална дезинформация, а отговорността трябва да се носи от първоизточника, а не от ретранслатора.

Колко пъти краищата на света настъпваха!? Дали хората наистина продължават да вярват в „прогнозите” на псевдопророци и мними „гадатели”!?

Явно все още е така, защото „пророците” не просто не намаляват, дори напротив – увеличават се. Медийността им става все по-голяма, защото съвременният свят на информацията няма как да остане встрани от злободневното,  а и не трябва.

Така всеки нов „Йоан Богослов” става автор на едно ново „Откровение” и получава своя звезден медиен миг, проблясва като свръхнова и бързо залязва, а медиите калкулират броя на краищата на света.


Лошото е, че това един ден може да ни изиграе лоша шега и когато наистина имаме нужда от актуална информация, тогава да не я приемем на сериозно на принципа на лъжливото овчарче…!

За sbj-bg.eu

Няма коментари: