вторник, 9 юни 2015 г.

СЪСТОЯНИЕТО НА СТАРОЗАГОРСКИЯ МИТРОПОЛИТ Е ТЕЖКО!

Митрополит Галактион Старозагорски
Снимка: www.starozagorci.com
„Митрополит Галактион има един получен инсулт, няма втори”, увери заместник-директорът на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора, д-р Шишков. Именно в тази болница беше настанен старозагорският владика, след като в понеделник получи инсулт. 

По думите на доктора, „състоянието на владиката не е добро, тежко е. Инсултът е ангажирал десни крайници и липса на говор”. „Въздържам се да кажа прогноза. Тези инсулти понякога се разширяват и във втория, третия ден, състоянието може и да се утежни”, каза още д-р Шишков. Според него, едва след третия ден от получаването на инсулта, ще може да се каже, какво е трайното състояние на митрополит Галактион.

Обърнахме се към Светия Синод с въпрос, дали ще се назначава заместник на болния митрополит, защото на практика в епархията няма и викарен епископ, който да го замества.

„Няма практика при кратко боледуване да се назначава наместник в дадена епархия. Има си канцелария и епархийски съвет. Ако се окаже, че има дългосрочно увреждане, и ако се окаже, че митрополитът няма да е вече в състояние да изпълнява задълженията си, едва тогава може да се мисли за наместник на епархията, на неговото място”, заяви началникът на Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ – БП, Александра Карамихалева. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: