понеделник, 8 юни 2015 г.

ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ОТКАЗА НА ЕПИСКОП ПОЛИКАРП СВЕТА ЛИТУРГИЯ В ОДРИН!

Белоградчишки епископ Поликарп.
Снимка: www.youtube.com
Вселенският патриарх Вартоломей отказа на Белоградчишки епископ Поликарп да отслужи Света литургия в българския храм в Одрин. Това се казва в официално писмо-отговор от Вселенския патриарх до българския патриарх Неофит. Това накратко са данните от предългото, претрупано с очевидно перфидна уважаемост писмо, което Вартоломей Константинополски е изпратил до Неофит Български.

Формалният повод за отказа – „висящият въпрос относно поставянето, без предварителното знание и съгласие на майката Църква, бюст на екзарх Антим.”

Всъщност проблемът въобще не е този. Въпросният епископ „господин Поликарп”, както е наречен в писмото всъщност е напълно непопулярен в България и БПЦ, какво да говорим за Вселенската патриаршия.

Неотдавна обърнахме достатъчно внимание на персоната на епископа в статии за него, който си позволи да влезе в директен диалог с автора и обеща да предостави документи и факти по обсъждания въпрос, което разбира се не стана, но не сме и изненадани от това. Това всъщност е практика!

За да бъде приет един епископ, нов епископ, от своите събратя, той трябва да съслужи с тях, така е, за да се покаже, че те го приемат за равен и му отдават своето уважение на сана, който  му е бил придаден заради духовния живот, който води, а и за това, че е достигнал до определен етап от своето духовно израстване и е готов да заеме сана на епископ на Православието.

Питаме, колко пъти Белоградчишкият епископ служи в Белоградчик…?! Ако той е непопулярен в собствената си епископия, тогава каква е неговата популярност в БПЦ въобще, ..а във Вселенската патриаршия…!?!?!?!?

Ваши Високопреосвещенства, Преосвещенства, Блаженства и т.н., ако тук у нас, на това провинциално църковно ниво, един епископ не се ползва с необходимото уважение, но е „пробутван” по една или друга причина, то извън БПЦ-то, нефелното е много по-видимо.

Затова, няма какво да се учудваме  на Вселенския патриарх, че е „отсвирил” един наш „епископ”. Във всеки случай, поне за този казус, не е виновен патриархът…!

Колкото до формалния повод за отказа, това е тема на отделен коментар, където за мен позицията на Фенер е меко казано особена…, но това е друга тема!

Така че, „господин Поликарп” по-скоро трябва да се замисли, защото дори родната ни църква публикува отговора на Негово Всесветейшество Вартоломей, на сайта на БПЦ, което също е сигнал…, сигнал преди всичко за „господина”…! 

За фейсбук-групата "Православни новини" 

4 коментара:

Читател каза...

Господин Жеков, написаното от вас показва голямо духовно невежество.
И заедно с това злонамереност. Епископ Поликарп е прекрасен човек и духовник. Вие се огрешавате, когато го злословите и хулите. Причинявате зло най-вече на себе си. Един ден ще се учудвате как сте могъл да постъпвате така глупаво и да пишете опашати и рогати глупости. А вероятно и много ще съжалявате.
Дали не е време вече да се вразумите и да престанете с хулите и злословията по адрес на Църквата и духовниците.
Защо гледате сламката в окото на ближния си, а гредата в своето око не виждате.

Porthos (arbiter elegantiarum) каза...

Господин Анонимен, докато сте анонимен, уверенията ви, че епископ Еди-Кой-Си, изказани лично (псевдолично, защото сте анонимен всъщност) са висящи найлонови транспаранти, да не кажа "дъвка от лайно"... Но дори и да не бяхте анонимен, фактите срещу еп. Поликарп са достатъчни, за да опровергаят тезата ви колко е той прекрасен.

В лицето на г-н Жеков пък за първи път един професионален журналист поставя перото и мрежата си за информиране в услуга на истината що се касае до Църквата и нейните проблеми, затова заслужава благодарност от цялото църковно изпълнение - необслужвайки никои църковни кръгчета и кръжоци, нито гравитиращи около БПЦ "бизнесмени", Венцислав прилага принципа "pro bono publico" на дело и има моите адмирации, заедно с пълната ми подкрепа във всичко.

Анонимен каза...

Двете не доебани курви , Портос и Жеков обединени в своята злоба, пишат долни писквили за този и онзи без да са осведомени. Поликарп не бил служил в Белоградчик?! Абе ей, долен пендел , що вместо да злобеете, не хванете да си теглите по един кур, че като ви гледам ми става жал за вас?! Ето едно доказателство! : http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=175143
Абе , педалчете престанете вече бе мама ви деба малоумна! Мислех , че сте ощетени , ама не вярвах да сте чак толкова много, то би , то може, ама пък вашето просто минава всякаква граница! Да ви еба в миризливите смрадящи задници , нещастници такива! То , че съдбата толкова ви е набила с тоягите си , че освен да ви съжалява човек и двамата , друго чувство не може да се пробуди в него! Аман от недоклатени и злобни педераси!

Свещеник каза...

Светослав и Венцислав - две изкушени от злословие и клевета души, които не знаят какво правят. Които, ако не се осъзнаят и не се покаят ще получат своя дял във вечността заедно с хулителите на Христа и Църквата.