четвъртък, 18 юни 2015 г.

ЖИТЕЛИ НА СЕЛО ОРЕШАК СРЕЩУ ИГУМЕНА НА ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР – РУНД ПОРЕДЕН…!

Снимка: pravoslavieto.com
Получихме писмо от наш читател. То е подписано, но читателят ни моли да не огласяваме името му. Решихме да запазим и името, и пола му. Обяснението за това, читателят ни да иска пълна анонимност е  страх от игумена на Троянския манастир, Велички епископ Сионий.

“Доколкото знам има три писма, пратени от жителите на село Орешак до Синода, но - глас в пустиня.То не бе духова музика през пости, то не бе целувки по механите, то не бе пикаене по басейна на село Чифлик и колко още, не ми се говори. Може би в Синода ще се стреснат, ако извикаме Господарите на ефира или пък изпратим снимки и клип в някоя телевизия или го пуснем в интернет”, ни пише читателят, който очевидно не пише само и единствено от свое име, а от името на група хора, която има отношение към Троянския манастир и случващото се в него.

“Надявахме се на тази си сесия /на Светия Синод…бел. ред./ да го сменят /игумена на манастира Велички епископ Сионий..бел. ред./, но пак ще кажа, ще се направят че няма пропблеми, в селото се приказва че давал пари на владиката на Ловеч да си  мълчи и да го защитава в синода, като го питат дали знае или е чул нещо относно епископ Сионий”, се казва още в писмото на нашия читател.

Твърди се още, че това писмо е изпратено имено до “Православни новини”, защото “видях в интернет, че защитавате каузата - Троянски манастир”.

“В манастира няма монаси,…”, се казва още в писмото.

Нашият читател ни е изпратил оригиналното писмо, което е изпратено до Светия Синод на БПЦ-БП – патриарх Неофит и епархийските митрополити още на 25 май 2015 г. Ето и пълният текст, като спестяваме само името на читателя ни, както изрично сме помолени:

“До Негово Светейшество
Патриарх Неофит –Председател на Св. Синод - София
и с копие до митрополитите на Синода

Ваше Светейшество,

От името на  жителите на село Орешак, Троянско -  се обръщам към Вас със следното, както и от свое име, а именно: имаме оплакване спрямо сегашния игумен на манастира ни – епископ Сионий, който постоянно всяка вечер е пиян, ходи по кръчмите на селото, чухме че за целувка в механата „ Горски кът„ давал на сервитьора по 100 лв, а това е било 3 целувки за 1 вечер, готвачките от гишето гледали и после цялото село знае това. Ами в друга кръчма пък псувал и викал по персонала, след като изпиел доста ракия и кана червено вино.

Известно е, че в село Чифлик се изпикал в басейна на хотела, а като му направили бележка, той им казал че така им свети водата на басейна. И друго има, как може да е такъв игумена тук, дето е и погребан дядо Максима, нашият любим патриарх, точно под носа му да става това. Също така и на Игнажден / духова музика на портата /, а на Лазаровден имаше дори и хоро.Търпяхме, ама това не се трае вече. Ние знаем, за какво бе махнат от семинарията.

Изгони всичките монаси от тук и до сега няма нито един нов брат, ние сме свикнали с монасите, които бяха наши свещеници. Почти никои от двете села вече не ходи на служба в манастира, понеже службата е много орязана и съкратена.Църквата там е наша енорийска. Владиката на Ловеч, не знае ли, какво става тук или си затваря очите нарочно. Същият игумен публично демонстира крайно неприемливо, аморално поведение. Чудим се няма ли толкова други хора за тук...

Надяваме се на Вашата помощ. Ако Вие не вземете нужните мерки, този да се махне от тук, който опропастява манастира духовно и стопански, то ще се обърнем към медийте за това”.
Следва дата и подпис, с име, като се уточнява, че се подписва само един човек, защото другите се страхуват от репресии!

Питаме, това ли е писмото, което е било получено в Светия Синод на БПЦ-БП и което уж е било обект на разговори по време на заседанията от лятната сесия? Ако е това, разгледано ли е обстойно то и направена ли е проверка по подадените сигнали? Дори и да не е било входирано в канцеларията на Синода по правилния начин, не е ли по-важно, какво съдържа това писмо, а не как е входирано в администрацията?

И накрая, до кога отговорните фактори – митрополитите и целия Синод ще си затварят очите за безчинствата, които се случват в Троянския манастир??? Ако няма такива, тогава защо получаваме такива писма, ако тези хора лъжат, тогава защо се страхуват от репресии? Нормално ли е миряни да изпитват страх от духовниците си? Ако не, тогава защо има страх? Защо има дори повод за страх? До кога…, Ваше Светейшество…?

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Наталия Богданова каза...

Г-н Жеков, разбирам загрижеността Ви за морала в църквата. Но нали всички знаем,че Троянският манастир е ставропигиален и е на пряко подчинение на св Синод? Какво общо има Ловчанският владика?
А дневният ред на заседанията едва ли определя владиката. Не е ли с благословията на Патриарха?
Коментирам, за да не стане това писмо повод за допълнителни вредни слухове.