петък, 12 юни 2015 г.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА В СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ....?

„Състоянието на Старозагорски митрополит Галактион е стабилизирано, но е тежко! Уврежданията са тежки.Започва ранна и по-късно рехабилитация”, заяви за „Православни новини” доктор Шишков – заместник-директор на 
Старозагорска митрлополия.
Снимка: www.bg-patriarshia.bg
старозагорската болница, в която е настанен владиката.

Попитахме го, дали той ще е в състояние да изпълнява задълженията си на епархийски митрополит, но докторът не се нае с прогноза, като пак повтори, че това е тежък инсулт и възстановяването ще е трудно.

Стана ясно, че все още има пареза на десните крайници и затруднения с говора. „Строго индивидуално е, как ще протече възстановяването и каква рехабилитация ще се проведе, както и самият пациент, как ще съдейства”, каза още доктор Шишков.

„Заседанията на Светия Синод на БПЦ-БП приключиха. Няма такъв обичай при жив митрополит да се провеждат каквито и да е избори. Състоянието на митрополита е възстановимо. Епархията си има епархийски съвет. Дори наместник няма да се избира,  какво остава да се правят нови избори за митрополит”, заявиха от Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП.

В чл. 81,(4) ог Устава на БПЦ е записано, че „чрез епархийския митрополит се осъществява единството на православните християни и клира от епархията с Българската православна църква – Българска Патриаршия”. Ако митрополитът е болен и на легло, как ще се осъществява това единство. Не се ли налага поне викарен епископ да се назначи, докато митрополит Галактион се възстанови напълно. Защото Крупнишкият епископ Инокентий също не е добре със здравето и не може да изпълнява функцията на викарий, какъвто беше преди.

От друга страна,  алинея (5)  от същия член от Устава казва, че „в осъществяването на своята дейност епархийският митрополит се подпомага от Епархийския съвет”, но това означава, че самият Епархийски съвет сам по себе си не е в състояние да управлява епархията, докато се намери нов викарий и митрополитът се възстанови от инсулта.

В чл. 93 от Устава още се казва, че "Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила". Ако възстановяването на митрополит Галактион продължи повече от 3 месеца, което е твърде вероятно, въпреки, че му пожелаваме да оздравее много по-бързо, тогава какво ще се предприеме и ще се предприеме ли нещо?

Също така, кой ще председателства Епархийския съвет, докато митрополитът е болен, каквото е изискването на чл. 112. (1) от същия Устав на църквата ни?

И накрая, в чл. 122. (1) от Устава на БПЦ пише, че „заседанията на Епархийския съвет са законни, когато се председателстват от епархийския митрополит или определено от него с писмена заповед духовно лице…”, а сега митрополитът определено не е в състояние да председателства съвета, няма и посочен от него изпълняващ тази длъжност”!

Въпросите са много, а отговорите се натрупват. Може би все пак е редно някой да каже, какво ще се случва в Старозагорска епархия, докато се възстанови епархийският митрополит и докато се избере нов викарен епископ.., така, щото хем да се спази Уставът, хем епархията да продължи да функционира нормално….!?!?!?

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: