понеделник, 29 юни 2015 г.

КОГА НОВИНАТА СТАВА ПОРЪЧКА И ОБРАТНОТО…?

Тези дни разследване на една национална телевизия показа, как кметове си купуват скъпи и прескъпи автомобили на гърба на данъкоплатеца. Един от кметовете обясни, че видите ли, телевизията била поръчкова, предаването било поръчково и самият журналист бил поръчков…!

Питаме се, ами ако същата тази телевизия беше показала, как кметът дава едни 150 хил. за безработните, или за болните в общината, тогава това всичкото също ли щеше да е поръчково…?

Ами да, щеше да е. Поръчковата журналистика е заблуждение по умишлен начин, като се съобщава определена информация , в определен момент, по определен начин и по определен повод.

Медиите са често обвинявани в това, че са поръчкови. Особено актуално е това, когато но някого нещо не изнася и не му харесва, както беше в конкретния случай.

Сега и кметове си позволяват да говорят за „журналистически поръчки”. Само че, дано не забравят, че както те имат право да съдят журналисти, че са написали нещо, което е невярно, или неточно, или пък непълно, така и журналистите имаме права и също можем да водим дела за клевета.

Как така свободно и безнаказано може да се говори, че един журналист, или предаване, та дори и цяла телевизия, са поръчкови!?

Ако за тези твърдения не бъдат предоставени доказателства, това означава, че въпросният кмет разпространява клевети, при това с ефира на национална медия!

Обвиненията трябва да се защитават! Особено през последните години, журналистите по целия свят са заплашени от това, че си „врат носа” в личното пространство. Само че в случая не говорим за „лично пространство”, защото кметът е публична личност, а средствата за скъпите автомобили не са лични, а са обществени, от нашите данъци!

Ако това е единствената причина една цяла телевизия да бъде обвинена в това, че  е „поръчкова”, това е достатъчен повод да се потърси отговорност за разпространяване на невярна информация от човека, позволил си подобна квалификация.


Или иначе казано, ако права имат обектите на журналистическите търсения, а те разбира се имат такива, то не по-малки права имат и самите журналисти, а и медиите. В противен случай нещо ще куца в демокрацията ни…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: