вторник, 9 юни 2015 г.

КОГАТО СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ/МЕДИИ СЕ ХИПЕРБОЛИЗИРАТ!

Предупрежденията при бедствия ще стават и през социални мрежи, и мобилни приложения, се предвижда в стратегия, заяви началникът на националната пожарна, Николай Николов.

Системата за ранно предупреждение на изпълнителната власт, която сега изпраща SMS-и до най-важните хора в държавата, не може да бъде използвана така, че да бъдат изпращани съобщения на абсолютно всички потребители.

Нека да попитаме, при този тип комуникация, която безспорно е един от видовете, как точно ще е полезна социалната мрежа, която все по-упорито се нарича медия, когато стане да речем земетресение…? С какво ще ни помогне една информация по facebook за това, в такава ситуация? Когато земетресението стане, вече ще знаем всички, какво ново и толкова необходимо ще ни каже facebook, или с какво ще ни помогне Twitter, ако въобще след земетресението има ток и съответно интернет!?

Разчита се също и на системата за звуково оповестяване, както и на възможността полицаи с патрулни автомобили и високоговорители да оповестяват населението при бедствия.

Точно това стана при последното земетресение в Пернишкия регион, което разтресе почти цяла България. И именно този тип комуникация създаде още повече напрежение сред населението, защото хората знаеха, че е имало земен трус, а тези високоговорители нагнетиха още повече стрес и на практика вместо да „изпишат веждите”, те напълно очаквано „извадиха очите”…!

Разбира се, че създаването на политики по превенция е  нещо, което заслужава адмирации. Само че нека първо да помислим защото, ако ще превентираме и баба Пена от Краводер, и чичо Нако от Сусурлево през фейсбука, то първо те трябва да си направят регистрации там…!

Не е сериозно да разчитаме на алтернативни методи, когато става дума за сериозни неща, които изискват от само себе си класически методи и за превенция, и за оповестяване, когато това въобще е необходимо, а и за помощ на евентуални пострадали.

Няма нищо лошо да се разчита на информация, особено в епохата на информацията, достъпът до нея може да е по всякакви начини, включително и алтернативни, само че класиката е проверен стандарт.

Нито баба Пена, нито чичо Нако ще успеем да научим да боравят с персонален компютър, още по-малко пък ще ги накараме да се „литкат” по „фейса” и бясно да туитват „земетръсни” статуси…!

Да не говорим, че едва ли с последното увеличение на пенсиите с от около 2 лева на човек, на месец /не на час…!/, въобще ще могат да си позволят да си закупят какъвто и да е компютър, или андроидно устройство…!


Та, така със социалните медии и тяхната алтернативна употреба у нас…..!

За sbj-bg.eu

Няма коментари: