сряда, 16 август 2017 г.

В УКРАЙНА СЪБИРАТ СРЕДСТВА ЗА ПАМЕТНИК НА ХАН КУБРАТ



Всеки българин поне веднъж в живота трябва да посети гроба на създателя на Велика България!

През 2017 г. се навършват 105 години от откриването на гроба на великия хан Кубрат – основателят на българската държавност и основател на Стара Велика България, заемала площ от Уралските планини до река Дунав, със столица Фанагория и седалище – Балтавар, днешна Полтава. Много са народите, които се смятат за потомци на хан Кубрат, такива са: бългаори, кримски татари, волжски татари, мордви, чуваши, кара-балкарци, курди и други. 

През 2001 г. беше организиран Събор на българите в Украйна и именно тогава беше повдигнат въпроса за увековечаване паметта на хан Кубрат. През август същата година, по инициатива на Николай Габер -  българин по произход, лидер на Патриотичната партия в Украйна  и депутат от Върховната Рада, беше поставен и паметник, на който със златни букви е изписан Кубратовият завет: „В единението е силата“. 

В тогавашния инициативен комитет участие взеха Държавната агенция за българите в чужбина, Конгресът на българите в Украйна, Асоциацията на българските национално-културни дружества  и организации в Украйна, Всеукраинският център за българска култура – гр. Одеса, Киевският център за българска култура, вестник „Роден край“. Голяма помощ оказват също и Полтавската областна държавна администрация и Новосанжарската районна администрация. 

След първия събор на българите в Украйна, мероприятието придоби многонационален и международен характер, защото в него участваха много родолюбци от България,        Украйна, Русия, Германия, Румъния, Молдова, Чехия и други държави. Създаден беше благотворителен фонд „Наша Отчизна“ и беше изработен проект на културно-исторически комплекс: „Мемориал Кана Кубрата“, на мястото, където е намерено съкровището, на гроба на хана, в село Мала Перешчепина, Полтавска област – Украйна. 

Проектът предвижда строителството на музей на хан Кубрат, православна църква и мемориална джамия. Всеки българин, макар и веднъж в живота си, трябва да посети гроба на хан Кубрат, защото това е свято място, твърдят нашите сънародници от дружество „Нашите хора“ с председател Сергей Осадчий. 

Именно Сергей ни посрещна в Юнашкия салон във Варна, където се състоя благотворителната изложба на Игор. Първото ни впечатление беше, че тези хора, тези украински българи обичат България повече от нас. С такава загриженост Сергей ни обясняваше за живота и делото на хан Кубрат, че признаваме си, в началото си мислехме, че преиграва, докато не се убедихме, че той просто обича България, ама не като нас, той я ОБИЧА истински…! Сергей Осадчий ни представи изложба, като през цялото време ни повтаряше, че хан Кубрат, за разлика от другите владетели в неговата епоха, не е завоевател, а е СЪЗИДАТЕЛ! Това стана мото на запознанството ни с този украински българин, който не просто се гордее, че е българин, но макар и на руски език, а тук там и с някоя българска дума, успя напълно да ни убеди, че е повече патриот от нас самите, които идвахме от самата столица на съвременна България. 

Сега тези наши сънародници събират средства, за да издигнат мемориален комплекс на гроба на българския хан Кубрат, в Мала Перешчепина-Украйна. Помощ може да окаже всеки, който се чувства българин, като се свърже за подробности с редакцията на вестник “Роден край“ – www.rodenkray.od.ua roden-kray@neologic.com.uaгр. Одеса.


Благотворителност

Изложба на самолетни модели във Варна

Асоциацията на българите по света, Украинското дружество в Кировград „Нашите хора“, заедно с община Варна, и Командването на ВМС организираха изложба на самолетни модели. Домакин е Юнашкият салон във Варна. Изложбата е „История на световната бойна авиация за 100 г.“. 

Представени са 178 умалени модели на самолети и военна техника. Автор е магистърът по изкуствата Игор Шатохин, почетен член на Кировградската областна организация „Обединени българи“ – Нашите хора“ с председател Сергей Осадчий. 

Шатохин е вписван шест пъти  в „Книга на рекордите на Украйна“. Средствата, събрани на благотворителната изложба ще бъдат дарени за изграждането на мемориален комплекс на гроба на българския хан Кубрат, в Мала Перешчепина-Украйна. 

Още в началото на годината се планира това събитие, за да се покажат моделите на самолети и не само на самолети. Събитието беше част от инициативите, които съпътстват статута на Варна като европейска младежка столица. Събитието е и част от празненствата по случай 100-години от създаването на военноморската ни авиация. Изложбата беше и част от празниците на Военноморския флот и съвпадна с деня на Варна, съобщиха организаторите на изложбата. 

Стана ясно, че за първи път се прави такава изложба в България. Моделите са от хартия и не са правени по шаблон, самото им създаване създава шаблона, което ги прави още по-интересни и невероятни. Моделите, които са от целия свят, от всички видове  и типове авиация, обхващат период от 1912 г. до днес. Използвани са полски специализирани журнали за авиация. Оцветяването също е „авторско“. 33 години отнема на автора да изработи моделите, които бяха представени пред публиката във Варна. 

Фото Красимир ТОДОРОВ

За в-к "БА"

Няма коментари: