четвъртък, 17 август 2017 г.

КАК СЕ ПИШЕ ЗА ДЕЦА – БЕЗ „ХАПЧЕТА“ И БЕЗ ОСТЕН…!?



Българско дружество „Нашите хора“ – Кировград, Украйна, с председател Сергей Осадчий, издаде една изключително приятна книжка за деца „Български народни игри за деца и възрастни“, в която се разказва за царя на бухалите – Бубокан, който е на две хиляди години и на когото се покоряват всички сови по света. И дори и тук авторите свързват тази детска история с историята за хан Кубрат и неговия син и създател на модерна България - Аспарух. 

Това е един превъзходен пример за това, как се възпитават децата, така се поддържа жив патриотизма, с обучение, с възпитание и с деликатност, но и когато се налага – „мека авторитарност“, за да се запази българското в съзнанието на тези хора, които са и си остават българи. 

„…Има в Украйна и Русия градове изградени от прабългарите. „Гардарики“ – страна на хиляди градове, така наричали неговата страна Велика България“. Той бил кан съзидател и покровител на всички народи, влизащи в неговата империя…“. Това пише в детската книжка, която е колкото за деца, точно толкова и за възрастни. 

Елегантно се свързва историята с разказа и в един момент читателят се оказва, че става свидетел на диалози на Петко, Иван Кара и Земфира с Аспарух и самия Кубрат. Така по един напълно естествен и детски начин читателите, малките, а и големите, се пренасят в едно друго време на игри, където разплитането на два оплетени един с друг пирона не е заплаха за сигурността на децата по еди-си-кое европейско разпореждане и директива, а е начин за модерна „главоблъсканица“, в която децата не само няма да се наранят, защото не са дебилни, а и ще могат да научат нещо, да се помъчат да решат загадка, да намерят начин за разплитане на казус. Макар и дребни на пръв поглед, тези теми и действия са важни, защото култивират механизъм на мислене и на действие, изискват планиране, запомняне на изминати стъпки и така се постига обучение по един напълно ненасилствен, незадължителен и интересен, дори и забавен начин. 

Децата имат нужда от точно такива игри, в които темата за патриотизма не им се натрапва, а се прокрадва елегантно, като чрез имена и топоси постепенно децата, а и възрастните, се пренасят в едно друго време и така се осъществява транслация на ценности. Отговорникът на изданието е Сергей Осадчий, а идеята е на братята Сергей и Александър Осадчие. Автор е Владимир Стафидов, а брилянтния художник е Олга Бастрикова. 

Книжката „Български народни игри за деца и възрастни“ е истински пример за това, как се поддържа българския дух жив естествено, без „хапчета“ и без натрапчивия вкус на нерафинирано, сурово родолюбие. 

Изданието е достъпно в Украйна и в България, благодарение на превода на Генка Богданова от Ямбол. То е посветено на 105-та годишнина от откриването на съкровището на владетеля на Стара Велика България – хан Кубрат в село Мала Перешчепина, Полтавска област и традиционния Роденкраевски събор:„Кубрат събира потомците си“ – 2017. 

За teacher.bg

Няма коментари: