вторник, 15 август 2017 г.

МАРГАРИТА ХРАНОВА: ВОЙНИЦИТЕ БЯХА НАЙ-ВЪОДУШЕВЕНАТА ПУБЛИКА


По случай празника на ВМС Ансамбълът на Въоръжените сили изнесе концерт във Варна

Голямата певица Маргарита Хранова участва в концерта, посветен на 138-та годишнина от създаването на военния ни флот, в състава на ансамбъла на Въоръжените сили. По този повод потърсихме г-жа Хранова и тя откликна на въпросите ни, като отговори изчерпателно. Името й е свързано с едни от най-големите хитове в българската популярни музика, тя е истинска звезда именно заради това я попитахме и за песните й, и за бъдещето, а и за миналото…!

Когато продуктът се поднася на едно добро ниво публиката аплодира искрено. Ако са войници, те дори са още по-бурни в аплодисментите, но вече ги няма онези войници от преди години, когато имахме много концерти и във военни поделения. Войниците бяха най-въодушевената ни публика. Днес военните са по-улегнали, разбира се, но те са много топли и много емоционални хора. Това споделя специално за читателите на вестник „Българска армия“ голямата ни звезда Маргарита Хранова. Макар, че беше само часове преди концерт, макар, че телефонът й прегряваше, от втория опит се свързахме с нея и тя с готовност прие да сподели своите емоции с нас. 

Попитахме Марги,  дали имаше нещо по-специално в репертоара, който подготвя по конкретния повод за празника на военните ни моряци. „Не, просто подбрах песни от моя репертоар, които бих искала да прозвучат. Търсих разбира се морската тематика в песните, защото бяхме на морето и винаги се споменава за морето“, посочи певицата. 

А дали има разлика в публиката, пред която пя във Варна и например в зала 1 на НДК, когато има концерт там…? „Не мисля, че има разлика, публиката за мен е една и съща. Това, че са хора под пагон или пък без пагон, няма никакво значение. Публиката е еднаква, за мен винаги е била много гостоприемна. Дали във Варна, или в Бургас, винаги ни аплодират с най-добри чувства и се чувстваме прекрасно“, категорична беше Хранова. За нея се носят легенди, че е единственият български изпълнител, стигал до пет октави при изпълненията си. Тя обаче уточни, че няма пет октави. Една октава е от „до“ до „до“, като се започне от контраоктава в ниския регистър, което би трябвало да прави 48 тона нагоре. Певицата потвърди, че може да достигне до три октави, но това не я прави по-малко любима или пък по-малко известна и в България, а и не само у нас!

След изявата си във Варна, Маргарита Хранова и ансамбълът имаха планирано участие и в Несебър, по повод празника на града. Предвиден беше и самостоятелен концерт в Античния театър там. След това са предвидени служебни участия в Габрово, Чирпан и на много други места през лятото и в началото на есента.  

Фото Красимир ТОДОРОВ

Спомен

Историята на една снимка

В момента се извършва инвентаризация на книгите във военноморския клуб във Варна и те се вкарват в електронен регистър. Така началникът на ВМК Живко Костадинов открива един стар албум и в него се натъква на снимка от 1977 г., на Маргарита Хранова и целия й състав. Тогава тя е била гост на първото издание на „говорящ вестник „Бриз“. Събитието е било в голямата зала на военноморския клуб. 

Голяма е била изненадата, когато домакините са извадили снимката в по-голям размер, поставили са я в рамка и са я подарили на певицата, което я трогва, защото си спомня за началото на кариерата й в армията. Така се отбелязва и един своеобразен юбилей – 40 години от това събитие, запечатано на фотокадър във военноморски клуб-Варна.

Блиц

Капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов – диригент на Представителния духов оркестър на ВМС

-         Г-н капитан ІІІ ранг, какво подбрахте за празника на ВМС?

-         Оркестърът взе активно участие в празниците, посветени на 138 г. от създаването на военния ни флот. Концертът във Варна е свързан и с това, че градът е младежка европейска столица за 2017 г. 

-         Какво по-специфично имаше в този концерт?

-         През месеците юли и август изнесохме общо осем концерта. В спектаклите участваха танцови формации от гр. Варна с различни стилове и жанрове танци, на които ние им акомпанираме. Два пъти имаме изяви с фолклорна музика, след това са латино-танци и стандартни танци, и накрая – рокенрол. Това може би беше по-специфичното при настоящите ни изяви. 

-         Има ли разлика в това да се дирижира военен оркестър и цивилен оркестър?

-         Зависи от оркестъра. Има и цивилни симфонични оркестри, както има и военни симфонични оркестри. Няма разлики между двата типа оркестри. Спецификата на работата при един военен оркестър е по-широкообхватна. Диапазонът на дейността също е малко по-голям. Другото е, че военнослужещите в един военен оркестър са свикнали да свирят при всякакви атмосферни условия, докато при един цивилен оркестър, самите музиканти понякога не са готови да поемат такива рискове. При нас се пуска заповед и се действа съобразно нея. 


-         Какво е за Вас военната музика – призвание, професия, двете заедно, нещо повече от това…? 

-         За мен военната музика наистина е и призвание, и професия. Тя обаче е и хоби, защото моят първи преподавател е бил военен капелмайстор до 1944 г. Именно той ме закърми с военната музика и обстоятелствата се стекоха така, че и аз тръгнах по неговия път.

  За в-к "БА"

Няма коментари: