сряда, 16 август 2017 г.

ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ БОЯН МЕДНИКАРОВ: ВОЕННОМОРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АТРАКТИВНО



Над 300 чуждестранни студенти се обучават във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“
 
Флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров е роден на 8.10.1961 г. в гр. Варна В периода 1979 – 1984 г.се обучава във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - магистърска програма, първенец на випуска. 1990 – 1992 г. е на обучение във Военноморска академия „Адмирал Кузнецов”, РФ - магистърска програма, през 1997 – 1999 г. отново е в ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - докторска програма. В периода 2005 – 2006 г. е на обучение във Военна академия „Г.С. Раковски” - магистърска програма, първенец на випуска.
Той е професор от 2009 г. Началник е на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от 2011 г. Разговаряхме с флотилен адмирал Медникаров за бъдещето на военноморското образование, за реализацията на „Випуск 2017“, за качеството на обучението, за студентите, за училището.

-         Г-н флотилен адмирал, завърши поредният випуск на военноморското ни училище, какви са Ви впечатленията от младите хора, които са избрали това образование и тази именно професионална реализация?

-         Завърши „Випуск 2017“ на курсантите на нашето училище. Искам да подчертая, че аз съм изключително горд с тях и с техните постижения. Те се представят много добре и отлично и в учебния процес, но такива са резултатите им и в тяхното персонално, лидерско изграждане, като командири и като лидери.  

-         На какво се дължат тези високи постижения, на какво ги научихте тук в училището и как тези знания ще са им полезни в службата им след това?

-         Тези техни резултати може би са в резултат на въвеждането на нова система за лидерска подготовка, която ние реализирахме. Нашите обучаеми показаха също така и прекрасни знания по английски език и на практика всички получиха висок резултат в обучението по английски език. 

-         Какво е най-важното за тези млади хора от тук нататък по пътя им във военноморския ни флот?

-         За мен е най-важното, че те са едни добри хора, те са хора, които първо могат да отстояват своите позиции и които могат да бъдат полезни за нашето общество. 

-         Къде ще бъдат назначени випускниците?

-         Те получават своите позиции във Военноморските сили на Република България. Разбира се, не всички са напълно щастливи и удовлетворени от назначенията си, но благодарение на усилията на командването на Военноморските сили, тази година имаше доста повече възможности за заемане на корабни длъжности.

-         Какво по-конкретно означава това?

-         Това е един допълнителен мотив, преди всичко, за нашите обучаеми. Бих искал да пожелая на нашите обучаеми и випускници да бъдат първо живи и здрави, както и техните семейства и най-вече бих искал да им пожелая да продължават по своя път, да продължават да се развиват и като професионалисти, но най-вече – да се утвърждават като хора и като личности. Бъдещето на Военноморските сили на Република България и бъдещето на тази държава е имено в тях. 

-         Г-н флотилен адмирал, Ваши възпитаници са из целия свят, те работят като изключително добри специалисти, как се постига това високо качество?

-         На първо място искам да кажа, че това е резултат от функционирането на една много добра и отлична система за обучение и възпитание. Тази система има най-различни компоненти и включва и добре подготвени преподаватели, а също и добро „ноу-хау“ за това, как и какво да се преподава. Имаме подходяща учебно-материална база,  която, особено през последните години, няма как да не се развива. Това разбира се включва и една подходяща среда, в която трябва да живеят и да се учат нашите възпитаници. И най-вече, това предполага мотивиране на обучаемите и студентите. Ние специално работим, за да ги подбираме по такъв начин, че след това да можем да поддържаме тяхната мотивация и да ги подпомагаме по този начин в реализацията им като професионалисти и експерти. 

-         Къде могат и къде се реализират Вашите възпитаници?

-         Благодарение на съчетаването на тези комплексни фактори, за които говорих, в крайна сметка от нашето училище излизат едни наистина високо подготвени хора и те намират успешна реализация не само като професионалисти във Военноморските сили на страната. Те се представят прекрасно и в най-различни отрасли на индустрията, в неправителствени организации. Имаме наши възпитаници и в политиката, и в местната власт, въобще – в различни сфери на администрацията. 

-         Какъв е профилът на Вашите обучаеми?

-         При нас обучението на студенти заема един изключително голям дял. В момента в училището обучаваме в над десет бакалавърски специалности и всъщност, освен че това образование е изключително атрактивно в България, през последните години то стана особено атрактивно и за чуждестранните ни студенти. Ние вече имаме почти 300 чуждестранни студенти към настоящата година. Очакваме от следващата учебна година техният брой да нарасне поне с още сто човека. 

-         По какви програми обучавате във военноморското училище, кои са най-търсените и къде е най-голяма конкуренцията?

-         Специалностите, по които обучаваме, са пряко насочени към подготовката на морски офицери. Това са: „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“ и други.  Всичките ни специалности са насочени към създаването на кадри за останалите отрасли на морската индустрия, където са специалностите: „Мениджмънт на водния транспорт“, „Експлоатация на флота и пристанищата“, Информационни и комуникационни технологии в морския транспорт“, „Технология на кораборемонта“, „Океанско инженерство“ и други. 

-         Как участва военноморското ни училище в празниците на флота?

-         Празникът на Военноморските сили на Република България е всъщност е и наш празник. Участвахме и в провеждането на състезания. Апогеят на празника на флота всъщност беше акта, при който възпитаниците на училището получават своите първи офицерски пагони. Ние бяхме и сме неделима част от празника на ВМС.

Фото Красимир ТОДОРОВ

За в-к "БА" 



Няма коментари: