вторник, 1 август 2017 г.

Във Военна академия. „ВИПУСК 2017“-І СМЯНА ПОЛУЧИ ДИПЛОМИТЕ СИ


Снимка: Николета РАЙДОВСКА

„Нашата държава се нуждае от промяна и квалифицирани специалисти като Вас, които да разбират от национална сигурност и отбрана. Вашият труд и усилията Ви заслужават адмирации“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в обръщението си по време на тържествената церемония по връчване на дипломите на „Випуск 2017 – I смяна“ на Военна академия „Г. С. Раковски“. Той поздрави завършващите от името на ръководството на Министерството на отбраната и заяви, че е убеден в тяхната компетентност по отношение на бъдещото осигуряване на сигурността на България.

Един от вълнуващите моменти в живота на всеки човек е чувството на удовлетворение и гордост от постигнатите цели от неговия труд. Това имено е моментът, в който се възнаграждава трудът на випускниците от Випуск 2017, каза началникът на ВА „Г. С. Раковски“, генерал-майор Груди Ангелов на церемонията по връчването на дипломите на завършилите обучението си в най-престижното ни висше военно училище. 

Заместник-началникът на военната ни Алма матер по учебната и научната част полковник доц. д-р Димитър Ташков обяви имената на придобилите научна степен „доктор на науките“ и образователна и научна степен „доктор“. Дипломите връчи началникът на академията. 

Диплома за степен „Доктор на науките“ в област на висше образование стопански, социални и правни науки, професионално направление „Психология“ получи полк. проф. д-р Георги Карастоянов, началник на Катедра „Психология и лидерство“ при факултет „Национална сигурност и отбрана“ във Военна академия „Г.С. Раковски“. 

Дипломи за придобита образователна и научна степен в област на висше образование „Сигурност и отбрана“, професионално направление „Военно дело“, по докторска програма „Организация и управление на Въоръжените сили“ получиха бригаден генерал Пламен Богданов и други. 

Дипломите си получиха студенти и слушатели, обучавали се в различните магистърски програми от професионално направление „Национална сигурност“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“. Първенец на „Випуск 2017 – І смяна“ от слушателите е подполковник Иван Маламов от магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. Сред студентите с най-висок успех се дипломира Бойко Чавдаров от магистърска специалност „Управление при извънредни ситуации и защита на населението“. 

Тази година Военната академия завършват и двама чуждестранни военнослужещи - от Китайската Народна Република и от Република Македония.
Общо 7 обучаеми получиха дипломи за успешно защитена образователна и научна степен „Доктор“.

„Аз съм убеден, че вие сте подготвени за преодоляване на бъдещите предизвикателства. Знайте, че няма университет, който да Ви даде знания за цялостна бъдеща кариера. Работете упорито, самоусъвършенствайте се всекидневно и пазете името и авторитета на Академията“. С тези думи се обърна към випускниците началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов.  

На тържествената церемония присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, военното аташе на Китайската Народна Република - старши полковник Лиу Вейдонг, началникът на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – Варна, флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, официални гости и близки на дипломантите.

Сред випускниците беше и полковник Скендер Битики от Република Македония, както и полковник Бо Ла Ти от Китайската Народна Република.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи, по случай връчването на дипломите на Випуск 2017 във Военна академия „Г. С. Раковски“. За постигнати отлични резултати в учебния процес,проявена  настойчивост в овладяване на военните знания и умения, и във връзка със завършване на обучението във ВА „Г. С. Раковски“, на основание Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, с предметна награда офицерски кортик на Сухопътните войски, беше награден подполковник Иван Маламов – първенец на Випуск 2017, от магистърската програма „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“, във Факултет „Национална сигурност и отбрана“. 

С предметна награда бяха отличени също полковник Бо Ла Ти от Въоръжените сили на Китайската Народна Република и полковник Скендер Битики от Въоръжените сили на Република Македония. 

След това бяха връчени дипломите на останалите завършили  от Випуск 2017 – І смяна, от специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили. 

Благодаря на ръководството на военната академия и на Факултет „Национална сигурност и отбрана“ за оказаната чест да бъда първенец! Аз съм един щастлив човек, защото имам професия, която обичам, която ме вдъхновява и ентусиазира да се развивам и не на последно място да служа на един народ с толкова велика история и храбра армия. Това каза в словото си-отговор първенецът на Випуска подполковник Иван Маламов

Той подчерта, че като повечето офицери е имал възможността да смени няколко гарнизона, да премине през всички основни командни длъжности и да се обучава. 

Това винаги допринасяше и обогатяваше професионалното ми и личностното ми развитие. Когато през септември 2016 г. пристигнах за откриването на учебната година, аз бях изпълнен с вълнение и очакване от това, което ми предстои. Тук срещнах ерудирани и компетентни преподаватели, каза още подполковник Маламов. 

Той изтъкна, че от началото всички са били индивидуалисти, но сега вече са приятели, които изпълват със съдържание девиза на тяхното класно: „Заедно можем повече“. Надявам се, че няма да забравим поуката от Приказка за стълбата на Хр. Смирненски и всеки от нас  ще съхрани себе си, сърцето и паметта си, ще запази любов към род и родина, каза още първенецът на випуска , който поздрави присъстващите с едно стихотворение, в което се казва: „…ако мислиш: сразен съм, сразен си, ако мислиш: не смея, не смееш, ако си казваш: бих искал, но мислиш: не мога, просто няма как да успееш, а ако мислиш, че губиш, загубен си…“. Който мисли високо, не пада, отбеляза в заключение подполковник Маламов.

За в. "БА"

Няма коментари: