сряда, 9 август 2017 г.

КАПИТАН І РАНГ ЯНЦИСЛАВ ЯНАКИЕВ: КОЙТО ГЛЕДА МНОГО НАЗАД ИЗПУСКА БЪДЕЩЕТО!



Снимка: ИЦ на МО
Капитан I ранг професор д.с.н. Янцислав Янакиев е директор на Института за перспективни изследвания за отбраната при Военна академия „Г. С. Раковски“. Той сподели своите възгледи за развитието на военната наука, перспективите пред военното образование и приоритетите, които си поставят експертите в процеса на изграждане на бъдещите военни лидери.

-         Г-н капитан І ранг, именно в Института за перспективни изследвания за отбраната е разположена и секцията за военна история. Как съчетавате двете неща, това ли е всъщност реалната приемственост и ползването на поуките от практиката?

-         Ние вече сме започнали развиването на такава система за извличане на поуки от практиката на първо ниво, вътре в академията. Във всички структури на академията има определени хора, които трябва да наблюдават собствената си дейност и ежемесечно да идентифицират, ако има някакъв проблем, как се реагира и как е преодолян той, за да не се повтаря следващия месец. Не трябва обаче да се гледа и само назад, защото, който гледа много назад изпуска бъдещето! Нашата задача като институт е да обобщаваме тази информация, което се представя на ръководството. Освен това имаме задачи да провеждаме изследвания и с хора, които се завръщат от мисии и учения. По време на ученията също се правят изследвания. Всичко това се издава в книги и брошури. Така беше направено с поуките от мисията още в Камбоджа, Афганистан и Ирак. 

-         Каква е целта на тези издания?

-         Целта е тези, на които им предстои мисия, да се запознаят с  опита на други от подобна мисия. Това става и в курсовете за подготовка на офицери за мисии и щабове на НАТО и ЕС. За тях тази информация е полезна и това личи от факта, че книгата се изчерпа, вече я има само в електронен вариант.

-         Какво е мястото на Института за перспективни изследвания на отбраната в структурата на академията и в Българската армия въобще?

-         Институтът е основно звено на академията, така, както са и двата факултета. 

-         Като наблюдавате анкетите от обучаемите, които всяка година анализирате, какво най-често Ви прави впечатление, какво е мнението им за обучението в академията?

-         Ние ги питаме в началото, до колко са съвпаднали очакванията им с това, което са видели и има тенденция на нарастване на съответствието между очакванията и реалността. Тоест има пълна удовлетвореност от това, което получават като образование при нас, във всички направления. Ние като институция се стремим да отговаряме на промените и да ги предвиждаме, за да реагираме изпреварващо. 

-         Как отчитате дейността си?

-         До момента имаме един междинен доклад, направен вътрешно, само за академията. Имаме и помощ от колеги от Министерството на отбраната, които ни помогнаха при оценката на средата за сигурност. 

-         Институтът подпомага дейността на факултетите при придобиването на магистърската степен, как се осъществява това? 

-         Това става и чрез директно участие в курсове, които факултетите организират, а ние водим, заедно с колеги от звеното. Имаме и наши собствени курсове. Такива са: „Архивистика“, „Управление на знанието в организацията“, нов курс, който беше пилотен е „Социални медии и национална сигурност“. 

-         В тези курсове може ли да се кандидатства свободно?

-         Да, разбира се. Те са предназначени за служители в държавната администрация. 

-         Има ли и какъв е интересът към тези курсове?

-         Има традиционен интерес, предимно от държавната администрация. Средно по около 7-10 човека имаме в отделните курсове. Специално курса ни „Социални медии и национална сигурност“ беше особено актуален и интересът към него беше доста засилен от ДАНС, от МВР и други структури, като Министерство на финансите, Столична община и други. 

-         Какъв е профилът на преподавателите и учените във Вашия институт? 

-         Институтът като ниво на научна експертиза сочи, че имаме четирима професори, от тях трима са доктори на науките, езиковата подготовка е на доста добро ниво в състава. Каним и външни лектори. 

-         Каква е комуникацията Ви със сродни институти в съюзническите армии?

-         Имаме добри комуникации с италианския център за стратегически изследвания. Имаме отношения и с Катарския център за стратегически изследвания, в Доха. Поддържаме връзки и с румънския институт за стратегически изследвания, също и с Гърция. По линия на Консорциума на военните академии също имаме контакти. Двама човека сме и национални представители в Организацията за наука и технологии на НАТО. 

-         Какво Ви предстои с началото на новата учебна година?

-         Домакинстваме на един изследователски екип на Организацията за наука и технологии на НАТО, който е свързан с изследване на ролята на етническо, полово и културно разнообразие във Въоръжените сили и ефектите върху работата в екип в мултикултурна и мултинационална среда. Това е нещо ново, наистина, което ще се състои през септември. 

-         Какви са най-честите теми, когато провеждате социологическите проучвания в армията?

Ежегодно  изследваме организационния климат във Въоръжените сили. Там питаме за удовлетвореност от службата в армията, нагласи за напускане, защо са кандидатствали,с какво ги привлича военната професия, престижа на професията, как го виждат. Това изследване предстои през октомври тази година. Провеждаме го съвместно с Дирекция „Човешки ресурси“ на Министерство на отбраната. Вече ще имаме четири последователни години, през които провеждаме тези изследвания по една и съща методика. Така имаме наблюдение за процеса. Изследвали сме също и реализацията на випуска на военната академия и на военните училища, година след завършването, което е също традиционно изследване.

Предстоящи събития

През месец септември предстои конференцията „Бъдещите Въоръжени сили – 20-40“, за да се погледне напред, какви Въоръжени сили  ще ни трябват, за да се изпълняват задачи през следващите поне 20 години. Предстои също и кръгла маса през есента. Там ще бъдат поканени представители на дирекции от Министерството на отбраната и от Видовете Въоръжени сили, за да се реализира ефектът на обратната връзка.
Разработва се и още един тригодишен проект  - „Човешкият фактор в киберсигурността“. Тук се очаква догодина докладът да е готов и в периода 16-19 април България ще домакинства голям форум на НАТО, който ще бъде специално за човешкия фактор в киберсигурността.
Институтът работи и по многогодишни проекти за изследване на организационния климат във Въоръжените сили.

Сътрудничеството

В един ВУЗ има няколко основни неща, на първо място е разбира се обучението, веднага след това са научните изследвания. По всички документи, европейски и национални, научните изследвания и образованието трябва да вървят ръка за ръка.
Институтът за перспективни изследвания за отбраната /ИПИО/ е звено, което организира и координира, но не е единственото звено за научни изследвания в академията.
Акцентът е върху организиране и провеждане на научно-изследователски проекти. Акцентът на факултетите е образованието. ИПИО допринася с обратната връзка от обучаемите. Търсят ефектите от промяната в средата за сигурност, от трансформацията на НАТО и влиянието върху изграждането на структурите на Въоръжените сили на България. В този процес участват експерти от цялата академия.

За в-к "БА"




Няма коментари: