четвъртък, 31 август 2017 г.

ГЕН.-МАЙОР ГР. АНГЕЛОВ: ДА ОПАЗИМ ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!



Генерал-майор Груди Ангелов е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“. Той е завършил Математическа гимназия в гр. Хасково, ВНВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново , Военна академия „Г.С.Раковски” –  гр. София , Сухопътен колеж по отбраната на САЩ – Карлайл, Пенсилвания, САЩ (генерал-щабна академия) – Магистратура по „Стратегически науки“. Бил е заместник-национален представител на първия български контингент в Ирак – участие в оперция „Иракска свобода“. Награждаван е с:  Награден знак за вярна служба под знамената – ІІІ ст.    Медал за принос към НАТО „10 години България в НАТО“ , Награден знак за отлична служба І степен, Предметни награди, морални поощрения и грамоти.

-         Днес откриваме новата военноучебна година, г-н генерал-майор, с каква нагласа пристъпвате към този официален акт?

-         Това е едно ново предизвикателство, както за мен, така и за целия личен състав на военната академия. Очакваме да приемем новото попълнение слушатели, защото по традиция именно днес, на 1 септември, откриваме учебната година със слушателите. Това не е случайно, защото 1 септември е летен Симеоновден и се чества Св. Симеон Стълпник, който се счита като „орача“, защото образованието може да бъде сравнено с една нива, която е добре разорана, където да се посее и на нея да избуи житото. Смятам че съставът, който имаме тук полагат много усилия, за да имаме добра основа и нашите обучаеми наистина да избуят като житото и накрая да дадат добри плодове. 

-         Какви са най-актуалните програми, с които стартира годината?

-         Трябва да направим една диференциация, защото имаме две направления, в които се обучават при нас военнослужещи и студенти и те са „Национална сигурност“ и „Военно дело“. Имаме общо 15 магистърски програми, като „Военно дело“ е приоритет основно за подготовка на офицери във факултет „Командно-щабен“. Най-новите ни магистърски програми са „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и  „Психология в сферата на сигурността и отбраната“. И двете програми стартират тази година. Имаме и изключително  засилен интерес към тях. Искам изрично да подчертая, че първата програма кореспондира напълно със Закона за противодействие на тероризма, който беше приет миналата година. Организирахме също и тридневен курс по същата тематика, с практическа насоченост, предимно с превенция, за да се разпознават симптомите на радикализация. Този курс е насочен предимно към държавната администрация.

-         Към кои други програми има голям интерес отвън, от цивилните обучаеми?

-         Главният секретар на МВР е завършил „Национална сигурност“ при нас, което е атестат за качеството на обучението в академията. При нас се обучават всички, които искат да получат добро образование по „Национална сигурност“, кибер-сигурност и по новата ни специалност за противодействие на радикализацията. Те са с най-голям интерес към момента. Много добре работим по лидерската подготовка, където миналата година сме на първо място сред сродните ВУЗ-ове, където се предлагат такива магистърски програми. 

-         Какъв е акцентът за следващата година?

-         Акцентът ни е да бъдем още по-конкурентни не само в сферата на военното образование. Все още нямаме разработени бакалавърски програми. Искаме да разработим поне две такива през следващата година, защото те ще увеличат интереса и към магистърските ни програми. 

-         С какво е по-различно образование във военната академия в сравнение с останалите висши военни училища в страната?

-         Ако на този етап можем да говорим за система на военно образование, то тук образованието при нас е завършващ етап от подготовката на офицерите. Става дума за щабни офицери на ниво батальон, щаб на бригада, вид въоръжени сили, Щаб по отбраната и подготовка на висшия ръководен състав на армията. Ние единствени предлагаме обучение в страната по „Стратегическо ръководство на отбраната“ и магистратури по различни направления по „Военно дело“, защото само тук се предлагат магистърски програми. Останалите висши военноучебни заведения са фокусирани основно върху бакалавърските програми и след това техните възпитаници , когато завършат и станат офицери, за да продължат своето развитие в областта на военното дело, преминават обучение при нас. Разделените военноучебни заведения трябва да бъдат включени в една обща система на военното образование и квалификация, което да дава по-добра възможност, както за реализация на обучаемите, знаем, че има идея от войник да се става офицер, но и да се обърне внимание на развитието. Това ще даде именно такава възможност. Подготовката на сержантския корпус също може да се осъществи по тази система. 

-         Каква е реализацията на вашите обучаеми – и военнослужещи, и цивилни, след като приключат обучението в академията?

-         При нас се обучават основно военнослужещи, това гарантира стопроцентова реализация. Мисля, че около 80% от завършилите и цивилни получават своята реализация в различни сфери. 

-         През последните години военната ни академия се превърна в едно наистина конкурентноспособно висше училище, как се постига това?

-         Качеството на обучението е най-важното. Важно е да има подготвени преподаватели и административен персонал. Професор и доцент не се става за една нощ, това е дълъг процес. Имаме 11 докторски програми, в които в момента имаме повече от 70 докторанта. 

-         Какви преподаватели привличате тук и как ги мотивирате, за да останат?

-         105-годишната история на академията е достатъчен атестат за качеството на това висше военно училище. Тук имаме традиции и знания, както и традиции в познанието. При нас има наистина големи имена във военната наука и не само военната. Създаваме добри възможности за реализация и даваме свобода в преподаването. 

-         Какво е мястото на академията в международния научен обмен, как си сътрудничите с други, сродни висши военноучебни заведения?

-         Военната академия през годините и особено след 2000 г. се отвори доста за света. През миналата година участвахме в програмата „Еразъм +“, с факултет на Нов Лисабонски университет, с Техническия университет в Букурещ, със Сухопътната академия на Румъния, имаме сътрудничество с Полша, Словакия, Чехия, Франция. Имаме и изпълняваме различни сключени споразумения. Работим и по програма, финансирана от ЕС за сътрудничество в областта на образованието, със страни, които не са членки на ЕС. Имаме идея да започнем партньорство с Монголия и Китай. 

-         Г-н генерал-майор,  имате възможност чрез вестник „Българска армия“ да пожелаете нещо на бъдещите Ваши обучаеми, на тези, които са се обучавали преди и на тези, които продължават обучението си при Вас, както и на колегите Ви, по случай новата военноучебна година.

-         Първо им пожелавам да бъдат здрави и психически устойчиви, за да се изпълни онова, което пише на входа на военното училище при създаването на военната академия: „Пази традициите на този дом, за да я има вечно България!“. Смятам, че това е едно добро пожелание – да опазим традициите на България, за да пребъде тя през вековете! 

 За в-к "БА"

Няма коментари: