четвъртък, 15 юни 2017 г.

УКВ – РАДИОТО - ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ НА ЗАПАДА…!


 Много справки бяха необходими, докато се доберем до конкретната информация за това, какво на практика е УКВ – ултракъси вълни в радио разпръскването, известни още като FM.

Защо обаче това е важно? Важно е от политико-историческа гледна точка. Ултракъсите вълни на разпространение на радио-вълните са проблем за така наречените социалистически страни след създаването УКВ през 1950 г., защото именно по този канал се слушаха така наречените „вражески“ радиостанции. Това бяха радиопредавания от радио „ВВС-Лондон“, радио „Гласът на Америка“, радио „Дойче веле“, радио „Монте Карло“ и някои други повече или по-малко известни. Там се изявяваха известни български журналисти, които се бяха спасили от „рая“ на комунизма и в западния свят водеха предавания, в които открито разобличаваха и разгромяваха повечето лицемерни идеологически митове, които режимът се опитваше да налага постепенно и целенасочено.


Поради тази причина в София дори беше създадена цяла техническа служба, дислоцирана на покрива на тогавашното кино „Култура“ на площад „Славейков“, от където се заглушаваше УКВ-сигналът, за да не могат повечето софиянци и гости на столицата да слушат въпросните радиопредавания и да не достигат до информацията, която не беше особено удобна за тогавашната власт.


В телекомуникациите и обработката на сигнали, честотната модулация (FM) е кодирането на информацията чрез промяна на моментната честота на вълната. Това контрастира с амплитудна модулация, при която амплитудата на носещата вълна се променя, докато честотата остава постоянна.


Изобретателят Едуин Хауърд Армстронг развива много от характеристиките на радиото, както е известно днес. Армстронг патентова три важни изобретения, които направиха днешното радио възможно - регенерация, суперхетеродиновата схема и широколентовата честотна модулация или FM. FM даде на слушателите изживяване с по-добро качество на звука от AM-вълните.


След Втората световна война в Германия се въвежда FM радиоразпръскване. На среща в Копенхаген през 1948 г. е създаден нов план за вълната за Европа. Поради скорошната война, Германия (която не съществува като държава и така не е поканена) получава само малък брой честоти на средни вълни, които не са много добри за излъчване. Поради тази причина Германия започва да излъчва на UKW ("Ultrakurzwelle", т.е. ултра къса вълна, наричана днес VHF), която не е обхваната от плана в Копенхаген. След известно амплитудно модулиране с VHF, е разбрано, че FM радиото е много по-добра алтернатива за VHF радио отколкото AM. Поради тази история FM радиото все още се нарича "UKW Radio" в Германия.


През 1933 г. радио FM е патентовано от изобретателя Едуин Х. Армстронг. През 1937 г. W1XOJ, първата експериментална FM радиостанция, получава разрешение за строеж от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC). През 30-те години на 20-ти век започват редовни аналогови телевизионни предавания в някои части на Европа и Северна Америка. До края на десетилетието има общо 25 хил. телевизионни приемника в света, повечето от които - в Обединеното кралство.


У нас радиото навлиза масово, но и закономерно се превръща в основен идеологически инструмент. По време на деветосептемврийския преврат през 1944 г. едно от първите неща, които комунистите завземат е именно радиото, освен пощата и военното министерство.


Дългите вълни се отразяват в най-ниските слоеве на йоносферата и заглъхват бързо – не могат да се приемат на големи разстояния по земната повърхност. Средните и късите вълни се отразяват съответно от средните и най-високите слоеве на йоносферата и затова достигат до по-далечни разстояния. Ултракъсите вълни са с дължина от 1 до 10 м. и достигат най-далече, в най-изчистен вид.


Норвегия първа в света се отказва от националното радиоразпръскване в диапазона на ултракъсите вълни (FM, УКВ). Промяната стана в началото на тази година. Правителството на страната взе решение да спре УКВ излъчването с оглед на масовия преход към цифрово радиоразпръскване и намаляване на популярността на обикновените FM станции. Освен Норвегия и други европейски държави разглеждат този въпрос. Швейцария планира да спре FM радиото през 2020 г., а подобни намерения имат също Великобритания и Дания.


Какви са предимствата на УКВ или FM…!? При този тип вълна има по-добро отхвърляне на шума (RFI) от AM. Радиото има AM и FM приемници. FM приемникът много по-ясно възпроизвежда музикална програма от експерименталния FM предавател W2XMN на Armstrong в Ню Джърси.


УКВ-сигналите се превръщат в „идеологическа диверсия“ за комунистическата система, която по всички начини се стреми да ограничи достъпа на хората до повече и по-обзорна информация. Това обаче не спира българите, които са жадни за истински новини и те намират начини да се доберат до сигнали от „вражески радиостанции“ извън столицата и големите градове, където заглушаването е по-слабо и съответно сигналът е по-чист!



ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: