петък, 17 февруари 2017 г.

Синодът и ракията – КОЙ, кого „поръча“ и КОЙ, кого „ПРЕ…поръча“!?

Снимка: Flashnews
Неотдавна гръмна скандал с алкохола в Троян и Бачково - две от ставропигиите ни. Тогава игуменът на Троянския манастир, Велички епископ Сионий заяви: „Ще платим акциза, колкото и да струва, ако трябва ще помолим за помощ приятели на манастира”. Още тогава коментирахме, че това, че ЩЕ се плати нещо, не означава, че вече Е платено, тоест, нарушението е факт, още при самото установяване на наличието на този алкохол. 

Но да оставим това, защото излезе официално изявление на Светия ни Синод, в което се казва: „…Нееднократно е взимано решение за това, че всички поделения на БПЦ-БП са длъжни да спазват стриктно нормативната уредба и законите в страната при производството и съхранението на високоалкохолни напитки...“. До тук добре, но какво от това, след като решението на Синода не е било реализирано на практика в цитираните манастири. 

„…Съответните решения на Св. Синод са били своевременно изпратени до епархийските митрополити и ставропигиалните манастири за сведение и съобразяване…“, се казва още в изявлението. 

Добре, само че нито сведението е било прието както се полага, нито пък е било съобразено, както е казал Синодът, както става видно, иначе нямаше да има намеса на митниците…! 

И сега питаме, кой крив, кой прав!? От една страна Сионий Велички твърди, че „…1500-те литра ракия в Троянския манастир, за която агенция „Митници” заподозря контрабанда, е колекция и приемственост, събира се и се съхранява в светата обител от години…“, от друга страна Синодът ясно е заявил още преди, че „…всички поделения на БПЦ-БП са длъжни да спазват стриктно нормативната уредба и законите в страната…“! 

Очевидно в този случай става дума за безотговорно съхраняване на алкохол, при това, въпреки изричните разпоредби на Синода и пряко законите в държавата! 

И питаме, до кога някои хора в Църквата ще се държат като средновековни феодали и надзаконови нормоползватели! Законът е един за всички, няма Църква, няма фирма, няма гражданин, няма селянин, няма епископ, няма патриарх, всички сме равни пред закона в държавата, а и пред Бога…! Е, очевидно има и някои, които са малко „по-равни“, както винаги…! 

Интересно, дали това мероприятие с проверката, особено в Троянския манастир, не е „поръчано“ от някого, защото предстоят избори за Врачански владика, а епископ Сионий Велички е един от кандидатите за поста, спряган като човек със шансове. Той беше кандидат вече за няколко митрополитски катедри и все не успява, но все някога се очаква да дойде и неговият ред, защото броят на епископите намалява, а нови се правят рядко, а в същото време епархийските ни митрополити са възрастни и периодично се налага смяната им, по обективни, или субективни причини…! 

Ако е така, интересно, КОЙ би имал интерес да поръча подобна проверка, освен - някой от останалите кандидати за митрополитската катедра във Враца…! 

Според запознати, фаворитите за врачанския архиерейски трон са трима и те са епископите Поликарп, Йеротей и Сионий. Дали обаче ще останем изненадани от двойката, която ще се определи за избор в Синода, предстои да разберем. 

Едно обаче е сигурно, някой изглежда „поръча“ Сионий Велички, защото едва ли това е просто една „романтична“ случайност и след проверката от митниците и изявлението на Синода, в което тонът е доволно остър, шансовете на Величкия епископ за Враца намаляха значително, поне за сега…! 

До изборите обаче има време, току виж някой се сетил и за дипломата на епископ Поликарп, и за ракията в Поморийския манастир, защото ако на някого паметта е услужливо къса, то нашата никак не е…! 

За Фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: