събота, 11 февруари 2017 г.

ЕМИГРАНТСКИ ПРАЗНИК С ВЕСТНИК „БЪЛГАРИЯ“ В ПОЛИТЕ НА РИЛА

Истински празник на емиграцията в Северна Америка беше организиран в малкото и китно градче Сапарева баня, в полите на Рила планина. Потомците на известния в България военен музикант Христо Серафимов издадоха албум по повод 135 години от рождението на техния роднина, който се прочува и в Америка, като виртуозен музикант и един от основателите, заедно със Стойо Крушкин, на оркестър „Bulgarian Balkan Band“ в Стилтън, Пенсилвания, през далечната 1915 г.

Залата в Читалище „Просветен лъч-1905“ в Сапарева баня беше пълна. Организаторите бяха направили така, че всички да се чувстват уютно, да им бъде интересно и да научат нещо повече за града си, за хората, за историята и за музиката.

Много са въпросителните около името на този български имигрант в САЩ. В Списание „ЕК”-брой № 3 от 2005 г. Владимир Гаджев публикува статията си: „Първите български оркестри в Америка”, където той споменава за човек на име Христо Серафимов. Авторът изнася малко известни факти от културното житие на българската имиграция в САЩ през 20-те години на ХХ в. Именно в тази статия е поместена и снимка на Христо Серафимов, представен като музикант при музиката на Битлехем Стийл Ко. в град Стилтън, Пенсилвания.

Одисеята на Христо Серафимов е обвеяна в загадки, много от които може би никога няма да бъдат разбулени. И все пак, този човек, имигрант, оркестрант в един от най-успешните ни имигрантски оркестри в САЩ, оставя името си в историята и на музиката, и на българската колония в Америка.

Каквато и да е била съдбата му, струва си още веднъж да споменем името Христо Серафимов, защото той е един от хората, които с личната си съдба показват и доказват орисията на имигрантския живот-тежък, опасен и достоен!

Точно това искаше да покаже Радка Серафимова, която е автор на албума по повод 135 години от рождението на музиканта. „Когато дойдох в дома на Серафимови, като млада и много чистотна невеста, аз разчистих и унищожих писмата на дядо Христо до свекър ми Костадин“, разказа авторката на пособието. Сякаш, за да поправи тази грешка в младините си, тя събра и издаде житейската съдба на Христо Серафимов, за да може сборникът да се използва от всички, които имат интерес не само към родовата история, към историята на региона, но и към историята на музиката в България, а и в САЩ.

Радка Серафимова е и автор на поетичния цикъл „Ристо-кларнетисто“.

На презентацията в читалището на Сапарева баня специален гост беше и кореспондентът в София на вестник „България“ в Чикаго/САЩ и правнук на приятеля и съдружника на Христо Серафимов, Стойо Крушкин – Венцислав Жеков, който е историк по образование. Той подчерта, че родовата памет е в основата на националната памет, както и че патриотизмът започва именно от семейството и семейната история.

Жеков също подготвя сборник в памет на прадядо си, който ще надгради и допълни базисното издание на Радка Серафимова.

Местен музикант предложи общината в Сапарева баня да предприеме мерки за кръщаването на улица на името на Христо Серафимов, а също и да бъде издигнат паметник на музиканта в родното му място.

Сборникът „Памет за музиканта Христо Серафимов“ съдържа ценна информация за начина на пренасянето на модерната тогава американска музика в България, приноса на българите Стойо Крушкин и Христо Серафимов за обогатяването на музиката сред емиграцията ни в САЩ, много архивни снимки, факсимилета от документи, ценни исторически данни, които вече са били публикувани и във вестник „България“ в Чикаго, в статиите на Венцислав Жеков.

Изданието е в бутиков тираж и представлява истинска библиографска ценност.
Местният ветеринарен лекар-пенсионер припомни със сълзи на очи емигрантската съдба и на доктор Иван Гаджев, автор на двутомник за историята на емиграцията ни в САЩ и в частност за съдбата на Христо Серафимов, който също беше споменат като изследовател и общественик.

Вестник „България“ не просто беше споменат и представен чрез своя кореспондент в София на тържеството, но присъстваше и почти „на живо“, защото на информационно табло беше изложена и статия-препечатка от сайта на изданието в Чикаго - http://www.bulgaria-weekly.com/, която е била публикувана и в един от най-четените вестници в Югозападна България – вестник „Струма“.

Така имигрантското печатно издание в Чикаго, се оказа в основата на този празник, организиран от потомците на един достоен българин – емигрант в САЩ. Именно и чрез множеството публикации във вестник „България“, историята на Христо Серафимов във всичките й детайли и интересни подробности беше събрана и систематизирана в албум, който ще остане в библиотеката на Сапарева баня, като историческо, веществено доказателство за една превратна съдба на един обикновен българин, прекосил океана, за да весели с таланта си отрудените ни имигранти в началото и средата на миналия век, които след тежкия работен ден да могат поне за малко, чрез изкуството, да се пренесат в „стария край“, където са оставили майки и бащи, жени и деца, роднини и приятели!

Тържеството, посветено на Христо Серафимов беше едно от важните събития в културния календар на община Сапарева баня за февруари месец и привлече вниманието на местната общественост, защото хората имат интерес към успелите сънародници по широкия свят!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България“ в София




Няма коментари: