вторник, 14 февруари 2017 г.

ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО ИНВЕСТИЦИЯ В БЪДЕЩЕТО!

Ако мислите за един ден напред - вземете си храна! Ако мислите за една година напред - посадете дърво! Ако мислите за сто години напред - образовайте децата си! Това гласи китайска поговорка и всъщност, като се замислим, става ясно, че поговорката не е просто едно клише, а е самата истина за поколения българи и не само.

Кое е било най-важното за нашенците по време на Възраждането, а и преди това, за да дойде то, за да има на какво да стъпи…!? Това е образованието. Хората са събирали пари, давали са и последните си пари, за да могат децата им да се образоват навън, да станат даскали, свещеници, за да успеят в живота. 

Днес, повишената покупателна способност на някои българи, предвид нормалното социално неравенство в условията на свободна пазарна икономика, също търсят и повечето и намират начини да образоват децата си навън и защото е по-престижно, поне така се разсъждава, и защото е сякаш някак си по-сигурно, че след това те ще останат да работят там, за повече пари, в една далеч по-нормална среда и като икономика, а и като социални условия. Това е и разликата с времената на Възраждането и днес. Ако тогава хората са пращали децата си да се изучат в Европата, то днес целта е пак същата, но е допълнена с надеждата те да останат там.

От една страна е нормално родителите да искат детето им да се завърне, да си е тук, до тях, но от друга сработва инстинкта за самосъхранение и те са наясно, че детето им ще живее много по-добре в Западна Европа, вместо в България, където все правим реформи и все нещо им куца, все нещо не е на ред.

Така образованието отново се оказва приоритет в обществото ни, било то патриархалното възрожденско семейство, или днешното модерно българско семейство, само че с известни нюанси.


И отново се връщаме на китайската поговорка, защото образованието за нашенеца и преди, а и сега винаги е било инвестиция, а не моментно решение не – самоцелен опит за социално отграничаване от останалите.

За teacher.bg 

Няма коментари: