четвъртък, 9 юни 2016 г.

ЩЕРЬО ПАСПАЛЕВ - МИРЯНИНЪТ, КОЙТО ВЪСТАНА СРЕЩУ ЕДИН МИТРОПОЛИТ...!

Щерьо Паспалев.
Снимка: 
www.actualno.com
Щерьо Паспалев е богослов по образование, професионален преводач от гръцки език, той работеше като певец в църквата „Св.Богородица-Благовещение „ в Асеновград. Запознахме се с него първо задочно, докато го слушахме като ангелогласен църковен певец в тъмнината на храма в българския манастир на Света гора, а сетне - и лично, на път от Атон към България. Потърсихме го във връзка с петицията срещу митрополит НиколайПловдивски. Ето какво сподели Щерьо Паспалев пред нашия микрофон:

-         Г-н Паспалев, заплашиха Ви със съд, как ще коментирате това, има ли основания, какви са шансовете, какво очаквате от едно евентуално дело?

-         Вече се свързах с прокурор, адвокат, няма проблеми за това. Нямат основание да ми отправят каквото и да е обвинение, защото аз не обвинявам пряко митрополита, а цитирам чужди думи. Тоест, аз само препращам това, на което трябва да се обърне внимание. Това не е мое лично обвинение. На практика няма никакво основание да бъда заплашван със съд!

-          До колко е допустимо един митрополит да води дело срещу обикновен мирянин? Разбира се, че митрополитите също имат права като всички останали, но едно такова дело не е ли прекалено!?

-         Това показва, до колко митрополитът си изпълнява своите задължения. Той изгони страшно много хора от тази църква, това са хора, които не са му удобни, които застават зад истината. Такъв случай има с преподавател от Пловдивската духовна семинария – Васил Петров, който също каза за финансовите измами в семинарията, за което той самият заведе дело срещу пловдивския митрополит, значи не съм само аз. Махнаха предишния ревизор, този, който се занимаваше с делата и финансирането, както и взимането на наеми от имотите на църквата, също е махнат, махнати са и няколко предстоятели на храмове. Това са хора, които по някакъв начин са заплашени за това, че ако си позволят да застанат зад истината, то срещу тях ще има гонения.

-         Какво се случва с петицията срещу митрополит Николай, до къде стигна тя с подписите?

-         Петицията вече наброява почти 1000 души, за пет-шест дена, откакто я има, освен това събират се и физически подписи. Силно се надяваме до 15 септември числото да нарасне до такова,че най-накрая Светият Синод да обърне внимание на поведението на този човек. Ние не желаем непременно да го осъдим, или да му свалим расото, това все пак е нещо, което църковен съд ще реши, но ние искаме да се обърне внимание, защо има толкова голям отлив на миряни от храмовете в Пловдивска епархия, дали поведението на митрополита не е съблазън за всички тези хора и съответно, престъпленията, по които желаем да се разследва.

-         Какво очаквате от тази петиция, мислите ли, че ще успеете в намеренията си?

-         Някои от висшия клир едва ли не малко подигравателно ни предупредиха, че с тази петиция до никъде няма да стигнем. Така ни каза и специалист по църковно право. Все пак това е наш дълг, ние трябва да направим това, което се иска от нас, а до колко и как, това само Бог промисля и предвижда.

-         Възможно е да Ви обвинят в това, че водите лична война срещу митрополит Николай, какво бихте отговорили на такова обвинение?

-         Фактът, че толкова хора застанаха зад моите думи и фактът, че хора от цяла България и извън пределите на България, свидетелстват за неща, които те знаят за митрополита,е показателен сам по себе си, да се види, че борбата ми далеч не е лична. Аз ставам само изразител на онова, което с години се прикрива за този човек.

-         Какво следва за Вас от тук нататък в личен план, какво очаквате от утрешния ден?

-         Аз съм преводач с гръцки език. Не съм останал без работа и без хляб, имам и много други занимания, на които ще обърна внимание. Тъжно ми е за всичките разочаровани, мои връстници, а и  по-млади от мен, които казват: „..виждаш ли, ето, това сте Вие в църквата, това правят Вашите духовни водачи, Вие сте мафия, така че, ние в храм няма да влезем…”!

-         Накрая да Ви попитам,...струва ли си тази битка и понеже предполагам отговора , да Ви изпреваря,-…защо го правите?

-         Борбата е общонационална, защото този човек се е устремил, или да си направи собствен Синод, или да завземе патриаршеското було! Тогава тежко на народа ни, защото този човек ще ни представя не само в Пловдивска епархия, а и БПЦ - пред целия свят. Вчера попитах, това ли е най-доброто, което БПЦ може да даде на Пловдивска епархия и недай Боже като български патриарх…!? Нека тези, които са отговорни, да си зададат този въпрос и да си отговорят на него. Наша кауза, на целия ни народ може да бъде това, да поискаме отговора!   

  За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: