петък, 3 юни 2016 г.

ОСКВЕРНИХА ХРАМ „СВ. ДИМИТЪР” ВЪВ ВИДИН?!

Кръвни изследвания ВЪТРЕ в храма!
Снимка: http://vidinskamitropoliya.com/
„На 28 май в катедрален храм „Св.вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бяха извършвани безплатни кръвни изследвания…. За да направят свои кръвни изследвания през екипите минаха над 250 човека….”.  Това съобщава официалният сайт на Видинската митрополия. Събитието е доволно фотографирано и снимките могат да бъдат видени на адрес: http://bit.ly/24cUGHN.

В същото време обаче се оказва, че акцията е напълно неуместна, поне според мнението на богослови, които ни потърсиха, за да споделят своето впечатление от това.

Според богословите, кръвта осквернява храма. Според каноните на Православната църква се счита, че храм, в който се пролее кръв, се счита за осквернен и трябва да се освещава наново.

Тук не става дума за това някой да бъде заклан, а въобще за проливането на кръв. Християнството се отнася по особен начин към самата кръв. Теченето на кръв се счита за лошо нещо. Именно заради това и в старозаветният, а и в новозаветният период, жените не са били допускани в храма по време на менструалния им цикъл. Те са ходили без бельо и по краката им се е стичала тази  така наречена нечиста кръв. Това е така, не защото кръвта се е разбирала като нечиста, а защото в онези години познанията за женската физиология са били много примитивни. За тях кръвта е била кръв – чиста, или нечиста, това е било просто кръв. 

Именно поради това, самото капане на кръв е било осквернително. В храма не са били допускани и жени веднага след раждане, защото те също могат да получат такива кръвотечения. Причината е същата – за да не омърсят храма, макар, че кръвта вече не е нечиста, това е съвсем друго състояние на физиката и въпреки това, те не са били допускани!

Преди години кръвта се е разглеждала по друг начин – като очистваща и пречистваща. Правели са се жертвоприношения, при които се е заколвало животно и се е източвала кръвта му. Тогава това е приемано за нещо хубаво.

Христос е последната кръвна жертва, която очиства греховете на човеците. След това вече няма нужда от кръвни жертви и кръвта вече започва да се разглежда по съвършено различен начин. В книгата на Свети пророк Исайя Бог чрез пророка казва: „…Аз овча и козя кръв не пия…!”. От тогава се забелязва в Свещеното писание отвръщането на Бога от жертвите, защото те започват да се разглеждат като недостойни. Кръвта в храма започва да се разглежда като осквернителна, защото това е идолопоклонство, езичество.

Гръцката православна църква участва изключително активно в кръводаряване, но то се извършва в кръводарителни центрове, където е мястото и където има подходящата апаратура, а не в храма. Иначе се прави небрежна подмяна на предназначението на самата сграда. Първо се прави салон за прожекции на филми…! Това е място за молитва, а не за гледане на филми! Сега се правят кръвни изследвания вътре в храма.

Архимандрит Дионисий е заплашен с низвержение заради това, че изкривява това, което Синодът е наредил, чрез книгата „Служебник”. А сега дали ще има наказания за това, че храмът във Видин се обърна на център за кръвни изследвания!?

За да не бъдем голословни, потърсихме за мнение доцент Дилян Николчев - преподавател по Църковно право и Устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". По думите на експерта, „това трябва да се прави извън храма”!

Ако Белоградчишкият епископ Поликарп, когото се опитахме да попитаме лично на личния му мобилен номер, но уви, не успяхме, е подвел своя митрополит, защото акцията е благословена от Негово Високопреосвещенство Дометиан Видински, това е лошо. Още по-лошо е обаче, че самият епископ, който е викарий на епархийския архиерей, си е позволил подобно деяние, което той, в качеството си на епископ на БПЦ, би трябвало да знае много по-добре, защото именно той дава пример на останалите служители на Църквата и на миряните! 

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: