вторник, 28 юни 2016 г.

ЦЪРКОВНА АРОГАНТНОСТ ПО МОСКОВСКИЙ ОБРАЗЕЦ!

Снимка: apocalypse-2012.com
Публичните медийни изяви на вездесъщата, емблематичната, „вечната и святата” и доволно енигматичната „лява” журналистка Велислава Дърева напоследък ни показват богат репертоар от жалки опити за театрална постановка – тип „Драма” с елементи на „Трагедия”, как Църквата ни не била оценена, или била оценена, но неправилно, заради това, че не участвала на събора на остров Крит.

Интересно е твърдението на госпожа/госпожица Дърева, когато твърди, как 190 млн., ако не ме лъже паметта, били онези православни християни, които не искали събор….!

Дърева, как така и от позицията си на каква, решихте, че всинца 190 млн., ако пак не ме лъже паметта, изведнъж застанаха зад своя вожд и учител Гундяев и вкупом, групово, хорово и в тон, както разбира се и в крачка, решиха, че го подкрепят в решението му, да наложи волята си за неучастие на събора-един откровен вандалски акт спрямо правилата и нормите на поведение…!?

По-просто казано – ако приемем, че четирите църкви, които не отидоха на събора представляват тези милиони хора, като население на съответните национални държави, то това население първо не е задължително да е православно, второ, не е задължително да е вярващо въобще и трето, дори и да е вярващо и православно, напълно възможно е да не е съгласно с едноличното решение на руския папа Гундяев! Това някой сети ли се да отчете коректно….!?
Това, че църквите се намират в определена държава, не означава, че цялото население вкупом стои зад същата тази църква.

Още повече имаме примери, как не просто вярващи, а дори и митрополити в родното ни БПЦ, не са съгласни с решението на Синода ни за неучастие на събора на остров Крит! Митрополити не са съгласни, какво остава за обикновени богослови и още по-обикновени миряни….!

Дърева обаче направи една скоросмъртна бакалска сметка, тип: товарищ Сталин за разпределяне на сферите на влияние и одраска картата на света с милиони хора, които нито ги знае, нито ги смята правилно, още по-малко пък има право да „бакализира” едно такова мащабно събитие! Намеси се дори Политбюро….! Ах, как обичам правоверни да ми говорят против падишаха….!!!!

Но да оставим Дърева на самата себе си, явно пишещата и говорещата си е самодостатъчна в собственото си самообаяние и духовна прелест, за да си позволи да ги приказва едни, хайде да не казваме, какви…!

Има и още един обиден, при това нагъл момент, който не прави чест въобще на Църквата ни..! Добре, не искаме да участваме в събора, константинополският патриарх ни покани поне да вземем участие в съвместните богослужения на 19 и 26 юни заедно с другите предстоятели, участващи в Светия и велик събор на Крит, не за друго, а за да демонстрираме единство.

Може да не искаме събора, може и да не приемаме неговото съществуване дори, но какво против имаме общото богослужение, нима служим на различни богове….нима Христос не е един и за нас, и за Грузия, и за Русия, и за Антиохия, а и за всички останали ПРАВОСЛАВНИ църкви…!?

И ако все пак Русия и Антиохия отговориха на писмото на Вартоломей, от уважение поне, ние и Грузия явно сме по-важни, дори не благоволихме да му отговорим, че няма да отидем и за богослуженията….! Както вече е популярно на народен език да се казва: „зилотската и идиотската църкви” проявиха най-голямо неуважение. Какво излиза, че двама предстоятели на две пренебрежително малки църковни общности са по-големи от Вселенския патриарх ли, що ли…!? С това какво показахме, че сме толкова верни на вожда и учителя Гундяев, че сме готови дори да се държим хашлашки неприлично!?

Обикновените миряни, не ги интересуват подробностите, това дали ще наречем останалите вероизповедания „църкви”, общности, или нещо друго за тях е без особено значение. Това са вътрешни, административни въпроси. Хората не правят разлика между схизма и схима, ние искаме от тях да имат информирано отношение към спецификата на терминологията в Църквата…!

Хората искат Православието да е единно, да е цяло и обединено, силно, а не някои да се дърпат като ощипани моми, защото нещо не им било на кеф по църния фустан….!

Хората искат да вярват, но споделят, че „поповете” са „шантави”. За тях няма разлика между епископ, селски поп или патриарх, за тях всички са „попове”…! И когато има крамоли, когато Синодът ни играе по свирката на Москва, както винаги, впрочем, това не е добре за хората, а когато нещо не е добре за тях, те си намират други „църкви”, колкото и да ги боли някои от употребата на тази дума…!

Родното ни БПЦ упорито и усилено върви към самосхизматизиране и изолация, каквито не сме имали вероятно и във вековете на Османското владичество…! И всичко това заради канцерогенните обвързаности от малко повече от половин столетие с Руската църква…! То бива русофилство, приемаме го…, има го…, традиционно е…, ама пък такава българофобия вече не бива….! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Venzi!
Moga da kaja samo Bravos!
J.
M.Bulgaria