сряда, 22 юни 2016 г.

ЦАРЯТ – СВЕТЕЦ И ПРЕЗИДЕНТЪТ - БОЖЕСТВО

 Репродукция: bgdiaspora.h3b.ru
Неотдавна Путин отиде в Атон и седна на трон. Тогава коментарите бяха, че видите ли, той злоупотребил. Тук обаче се търсеше под вола теле. Тази традиция я има и по отношение на гръцкия президент и премиер. Невероятното тук е друго и то е, че гърците отстъпиха трона именно на руския, а не на гръцкия президент!

Идеята е била на това почетно място да застане руснак, а не грък, което е странно! Защо гърците допуснаха това, дали няма финансови причини, дали не очакват финансови облаги и дали вече такива не са били получени..!? Руската държава налива огромни средства за такива церемонии, колкото и мизерно да живее народа й, за да може държавата да демонстрира могъщество и величие на империя пред останалите народи. Затова се купи имот в Париж, за милиони долари, където ще се строи голяма църква в класически руски стил – със златни луковици, като „Василий Блаженни”! Именно заради това в светата земя в Израел се построиха толкова много църкви и манастири. Беше прието да има клирици на Руска патриаршия, на територията на Йерусалимската патриаршия! Така на ключовите места има активно руско присъствие.

Русия днес отново се опитва да живее в някаква своя приказка. Всички, включително и руснаци,  се подиграват на Путин за това, че той живее и се възприема като император. Той се изживява всъщност като византийски василевс, тази претенция винаги е съществувала за Русия.

Понякога се прави много интересно сравнение между Путин и император Николай ІІ. Действително има прилика между тях и това е, че и двамата са смятали, че позицията им в обществото ги прави нещо повече от обикновения човек – различни, надчовеци, считат наблюдатели.

Император Николай ІІ губи много войни, неговото управление е слабо и се възприема дори като мистично. Самият император се е имал за божествена личност, изживявал се е като някакъв средновековен монарх с вълшебни свойства. Подобно е положението при един от английските крале, който от дете още се е смятал за свръхчовек. В същото време Николай ІІ е приет за светец от Руската православна църква.

През август 2000 г., на Юбилейния Архиерейски събор на Руската православна Църква, император Николай Александрович и семейството му били причислени към лика на светите страстотерпци.

Един човек, който никога не с е възприемал като обикновен човек, как може да е светия, се чудят богослови днес…!? Светите отци са хора, които са приемали себе си като обикновени хора и като грешници. Николай ІІ не е се приемал така.
Ние имаме царе-светци, такъв е например Свети цар Петър, но той е бил обикновен човек. Другите ни царе-светци също не са се възприемали за свръх-човеци. Русия се опита да си измие срама и вината за убийството на Романови с една канонизация, но това не е индулгенция, обявяването на нов светец не е начин да си измиеш ръцете, светецът, за да бъде обявен за такъв, трябва да просияе!

В същото време има дори проблем при костите на този руски цар, защото в гроба са открити с два по-малко черепа…! Няма достоверна експертиза за това, дали тези открити кости са именно  на Романови, или не са на Романови!

Путин днес копира поведението на цар Николай ІІ. Култът е много разпространен в Русия. Путин си създаде образ и имидж в обществото като на едно различно човешко същество, което им свръх сили и е нещо повече от останалите хора, тоест, той придоби една енигматичност, магичност и свръхелитарност. Точно така се държи и император Николай ІІ. Когато накрая той се опитва да спаси монархията, отива в Думата, облечен като бляскав император, с корона, с перелина, целия  в блясък и слава. Хората започват да ги освиркват, защото никой не е искал от него да показва божествената си власт, а напротив – да покаже, че е обикновен човек, макар и цар, който се бори за спасяването на държавата, а не само на собствената си власт и величие!  Отдалечеността му от хората, от народа, е било използвано срещу него, когато той прави неуспешния опит да спаси Русия от Ленин.

Путин не се облича по този начин, защото няма как, но сакрализира фигурата и личността си. Жена му обясни, че се развежда с него, защото той бил погълнат от властта и не се сещал за нея! Така са всички диктатори. Те нямат нужда от жена. Жената е човек, когото обичаш, на когото споделяш, те имат властта, това е тяхната любовница..! Властта извращава човека и това е доказателството! По същия начин Калигула си мислеше, че е самият Бог!  

Ако погледнем, дори руските властелини като Хрушчов, Брежнев и наследниците им след това, до Горбачов, те бяха обилно овластени, те бяха на върха на властовата пирамида, но въпреки всичко не се изживяваха като императори. Дори Елцин не се възприемаше по този начин. Путин обаче възроди имперската традиция в Русия. На върха обаче, той остана сам, защото Боговете винаги са сами, защото са единствени.

Образът на семейството съществува като едно цяло, например в Америка. Президентът, първата дама, децата им….те са едно, те са приемани като пример, като еталон. Дори в Англия, където кралицата управлява, дори там семейството е едно цяло, кралицата не е самодържец, тя е кралица, но е част от семейството… Путин остана сам, защото превърна себе си в Божество!


Един руски актьор, който отиде да получи орден неотдавна, се опита да подари на Путин копие на короната на Екатерина Велика, дори се опита да му я сложи на главата. Това показва, че самите руснаци знаят, че той се изживява като император. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: