четвъртък, 16 юни 2016 г.

БПЦ като „омерта”…!

Снимка: www.slavishow.com
В „Шоуто на Слави” най-сетне се изяви и самият архимандрит Дионисий, който неотдавна беше отстранен от Светия Синод като председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”. До сега той беше имитиран, при това доста успешно, от актьор в шоуто. Сега обаче злополучният архимандрит се появи лично и….направи истински фурор с участието си, сравнимо единствено с фойерверките, заради които му „взеха главата”…! 

Той каза наистина стряскащи неща като сравни църквата ни с омерта, говори за дистанционно управление на Църквата ни, нарече митрополитите „съсобственици на БПЦ”, като ги обяви за феодали, заяви, че всичко се върши на тъмно и се създават условия за злоупотреби, особено по отношение на факта, че Църквата е бенефициент по евросредствата във Фонд „Земеделие”, където тя „държи” 80% от парите.

Архимандрит Дионисий обясни още, че обществото ни се сектанизира и се превръща в тайно. Той говори  и за Събора на Православието, като каза, че на БПЦ все повече й е присъщо да изпада в изолация, говори и за нарушената корелация между Църквата и обществото, оплака се и от това, че е останал „полуепископ”…!

Една огромна част от това, което каза архимандрит Дионисий в „Шоуто на Слави” е много скандално, много крайно, много дълбоко, но и …..много истиннно…! Ако не друго, поне е факт, че всички сме чували за това, което каза архимандритът. Нима не е ясно, че се затваряме, че няма чуваемост, че Църквата се изолира от обществото, че има съмнения при разходването на средства…!? Нима поне не сме чували за тези неща..!? Хайде да не се правим на ощипани моми…!

Друго обаче е по-интересно, защо чак сега архимандрит Дионисий ги казва тези неща? Да, може би, както твърди и той, ги е казвал пред Синода, но на яве, пред обществото ни, публично, това се случва едва сега…!

Разбираме, че докато е бил в йерархията, не е можел да си позволи да споделя вътрешни неща, защото, както самият той потвърди, е подписал декларация за конфиденциалност…! Въпросът е, защо е необходимо да се подписват такива декларации? Нима Църквата се крие и нима има какво да крие от нас, от нейните членове, от пасомите, от миряните, от паството й…!? Ето това е странно, защото ако такива декларации наистина има, то това силно наподобява на деятелността на една реална омерта…!

Интересно е и друго, ако все пак е имал някакъв, макар и минимален шанс, да се върне на някакъв пост в Църквата, след тези изказвания, архимандрит Дионисий на практика се самоуби. След разкритията, които направи, след откровенията му, вече е почти напълно невъзможно той да придобие, какъвто и да  пост, където и да е в Църквата, дори и като чистач на патриаршеската катедрала…! Тогава, защо го направи, на какво разчита, на какво се надява, кой го подкрепя, дали пък няма гръб, кой е, ако има, срещу какво е…? Това са въпроси, на които едва ли ще намерим отговор. Не потърсихме и самият архимандрит, защото е повече от ясно, че дори и да има гръб, дори и някой да му е обещал нещо, то едва ли той ще го сподели пред нас!

Изводът обаче е един и това е, че архимандрит Дионисий, въпреки, че е бил критикуван  от нас, сега трябва да бъдем честни, че сподели истини за Църквата, които всички ние знаем, в една или друга степен. Той извади кирливите ризи, без да направи интриги, сподели онова, което го е притеснявало и не си позволи да отправи лични критики, дори и към патриарха...., а имаше основания, защото именно Негово Светейшество го лансира за епископ в края на 2014 г.! 

Тази откровеност е нещо, което трябва да оценим по достойнство, въпреки, че сме критикували архимандрита, при това не веднъж и не два пъти...!

Така че, ако не друго, поне му дължим уважение за смелостта да извърши едно демонстративно, но искрено, а също и зрелищно сепуку, в ефира на една национална телевизия!

От тук нататък, дори и да няма резонанс от казаното от Дионисий, поне едно е сигурно, истините, поне в болшинството си, вече са изречени, кутията на Пандора е отворена, тя впрочем, винаги е била отворена, само че „съсобствениците” на БПЦ се правеха, че това не е така..!


Е, сега картите са на масата, само дето „кент-флош-роял”-ът отново не е в ръката на Църквата ни…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: