четвъртък, 30 юни 2016 г.

ЧИЙ Е САЙТЪТ НА БПЦ…?!

Снимка: www.rilaeu.com
Работил съм в доста медии през последните 22 години, от както се занимавам с писане на новини и публицистика. Няма да ги изреждам, защото не това е важното, по-важното е, че във всичките медии, в които съм работил, общо взето важат едни и същи правила – те са сравнително еднакви за всеки, който нарича себе си журналист, независимо, дали е репортер, редактор, главен редактор или пък фоторепортер.

Работил съм и в „нормални” медии, работил съм и в откровено „ненормални” медии, да, случвало се е, но никога и никъде не ми се е случвало да правя нещо, каквото и да е то, касаещо работата ми на репортер, редактор, отговорен редактор и главен редактор, без да информирам за това длъжността над мен – бил той редактор, отговорен редактор, водещ редактор, главен редактор и дори и издател…!

За да не досаждам повече с моите работи, ще мина направо на въпроса.

Според съобщение от неврокопския митрополит Серафим, става ясно, че той е бил определен за „ръководител на официалния сайт на Светия Синод на БПЦ-БП”. Това означава само едно – той играе ролята на издател на сайта, от името на Синода. Това означава, че главният редактор на сайта на Синода е подчинен, формално, но фактически, именно на въпросния митрополит!

Ако до тук сме на ясно с йерархията и наименованията, можем да продължим.


Ако приемем официалният сайт на БПЦ за форма на медия ,защото предназначението му е да информира обществеността за случващото се в Църквата ни, а това е медия, то що за главен редактор има въпросната медия…!? Какъв е този главен редактор, който си прави, каквото си поиска, въпреки „нееднократното” несъгласие на издателя – в случая митрополит Серафим от името на Синода…!?

Преди няколко години работех в една новинарска агенция. Главната ми редакторка написа коментарна статия, където си позволи да заяви позиция по отношение на правителството на Пламен Орешарски. Това й коства главата като началник! Заемането на позиция от главния редактор е проява на заемане на позиция от цялата медия, защото той реално представлява изданието, каквото и да е то! Главният редактор е такъв, не за да има свободата да заема или да не заема определена политическа или друга позиция, главният редактор е преди всичко мотор, координатор, съветник, но не определя посоката на медията. Това е работа на издателя. Той е този, който определя посоката,  всички останали, включително и главният редактор, който и да е той, просто следват указаната посока! Дали това е добре, или не е добре, не е обект на въпросния коментар, става дума за това, че правилата са такива и всички ги спазват.

Е, да ама не е така в синодалния сайт. Очевидно там главният редактор си позволява да има позиция, която да контрастира драстично с тази на издателя – Синода! Тогава възниква въпросът, дали този сайт е медия и ако въобще е такава, защо не се държи като медия…!?

Нормално ли е издателят в лицето на митрополит Серафим да се оплаква от своеволията на свой подчинен, бил той и самият главен редактор…!? За такова нещо в една нормална медия просто и ясно те уволняват, при това без предизвестие и без каквото и да е обяснение, така, както преди няколко години буквално „излетя” моята главна редакторка …!

Питам се, дали въобще, официалният сайт на БПЦ е на БПЦ, или е в нечии други ръце, където правилата на медиите определено не важат? Ако е така, кой позволи това да се случи, или по-скоро, кой позволи да се стигне до това положение…?

Как така се публикуват статии, които изразяват крайна позиция, без да се потърси мнението поне, ако не позволението, на издателя на въпросния сайт…!? Кой е този, който си позволява да ангажира цялата Църква със себе си…?!

Ваши Високопреосвещенства, разберете едно, с мълчание нищо не се постига, ама абсолютно нищо….! С чакането да отмине бурята, за да се реши проблемът от само себе си, не се получава…! Трябва да се реагира своевременно, така, както реагира сега митрополит Серафим! Така се прави, когато наистина се иска реално решаване на проблем, когато целта е мимикрия – резултатът е неформален идиотизъм….!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: