понеделник, 10 юли 2017 г.

TEACHER.BG С ЛИЧЕН ПРИНОС ЗА ОТЛИЧИЕ НА БЪЛГАРИНА С „ОСКАР“!

Снимка: Община Русе
Неотдавна удостоиха носителя на технологичен „Оскар“, русенеца Владимир Койлазов, с титлата „почетен гражданин“. Това стана на официална церемония в Русе.

„Нашият именит съгражданин Владимир Койлазов изпълва мен и всички русенци с чувство на гордост. Това е този млад човек, който искаме да виждаме в децата си – един отличник в живота с прекрасно бъдеще пред себе си“, каза кметът на Русе - Пламен Стоилов. Именно с него се свързахме от teacher.bg още в началото на годината, след като стана ясно, че Койлазов е удостоен с „Оскар“ и му предложихме да намери начин да отличи един от заслужилите българи, които прославиха не само себе си и семейството си по света, но прославиха и България, а и родния си град и най-вече училището, възпитало и образовало такъв човек!

„Обсъждахме вариант да го наградим и ще го направим. Изпратете ми моля Ви негов мобилен телефон, за да се свържат от моя пресцентър с него и да видим, кога ще е в Русе. Благодаря за съдействието!“, ни написа г-н кметът още тогава. Направихме връзката с Владимир Койлазов и кметството в Русе. Контактът се осъществи трудно, но на 19 февруари кметът Стоилов ни отговори: „Здравейте, чухме се с неговото пресаташе и го очакваме да се прибере в Русе, за да направим срещата и да го отличим като един от посланиците на нашия град. Ще го поканим и на празника на града ... Благодаря за съдействието, г-н Жеков!“.

Мина известно време и сега е наш ред да благодарим на кмета на Русе г-н Стоилов, че удържа на обещанието си и изпълни със съдържание онова, за което бяхме говорили – да отличи Владимир Койлазов за постижението му!

Решението на Общински съвет-Русе за удостояването като почетен гражданин на Владимир Койлазов е било прието единодушно. Успелият русенец беше награден от кмета Стоилов със златна значка „Русе“ за високи постижения в областта на иновациите, значителен принос за развитието на киноиндустрията и по повод отличаването с технологичен „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“, за оригинална концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray.

Владимир Койлазов бе удостоен и със званието „Почетен гражданин на град Русе“ за значими постижения и принос към развитието на киноизкуството и съвременните технологии.

Койлазов изнесе доклад в Русенския университет, по време на международната научна конференция „CompSysTech“. Така завърши отбелязването на световното събитие на местно ниво. За наше щастие кметът и общинските власти в Русе се оказаха достойни и отдадоха заслужената почит на един русенец, който наистина е постигнал много, жертвайки личен живот, забавления, свободно време, сън и много още много…!

Владимир Николов Койлазов е роден на 18.01.1978 г. в град Русе. Учи в ОУ „Олимпи Панов“ до 1991 г., когато е приет в подготвителен клас на АГ „Гео Милев“ – Русе. През 1994 г. печели конкурс на фондация „Отворено общество“ и правото да участва в традиционните летни ученически курсове в САЩ. Завършва през 1996 г. с отличен успех Английската гимназия „Гео Милев“ – Русе в паралелка с френски и английски език.

В периода от 1996 г. до 2001 г. Владимир Койлазов учи компютърни науки във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. На 11 февруари 2017 г. той, заедно с Петър Митев и тяхната софтуерна компания Chaos Group, са отличени с „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray.

Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300: Възходът на една империя“, „Игра на тронове”, „Дедпул”, „Аватар“, „Доктор Стрейндж“ и много други.

Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението и в над 150 игрални филма от 2002 г. досега.


Хубаво е наистина, когато е постигнато нещо качествено ново и значимо, то не просто да бъде използвано, а да бъде и популяризирано! Хубаво е обаче и авторите да получават заслужено признание, за да имат стимул  не само да работят, но и да творят, защото иновациите изискват творческо и нестандартно мислене. 

Именно защото такива хора жертват много от своя личен живот, именно заради това, те трябва да бъдат стимулирани, да бъдат отличавани, за да има смисъл тази тяхна жертва и саможертва, която са направили и правят в името на науката, изкуството и въобще – областта, в която работят! Заради това признанието на Владимир Койлазов е ценно не само по себе си, а като признание за поощрение и за компенсация, защото големият труд изисква и големи жертви…!

За teacher.bg 

Няма коментари: