сряда, 26 юли 2017 г.

ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ И ПЕСЕНТА НА СУЗАНИТА…!


Снимка: Нова Вест

Поводът е една песен, а причината, коментар от Нидал Алгафари. Между изреченията, които г-н Алгафари подрежда, както само той умее, казвайки истини точно, докато ги заковава на мястото им, той споменава и коментира един голям проблем в българското образование – заплатите на учителите.

 Действително, какво можем да очакваме от хора, какво да искаме от тях, когато наистина сме ги поставили в качеството си на държава в ъгъла на социалната система, те на практика са остракизирани, изолирани и почти забравени от обществените процеси. Подхвърлят им едни пари, колкото там да си мълчат и сетне очакваме от тях да ни обучават качествено, а те го правят, защото това е призванието им. 

Да, това са българските учители – „…тези дето трябва да помогнат в училище и да ни учат, сме ги оставили на заплати, които не стигат за прехраната“. Така ги определя Нидал Алгафари и така поставя и диагнозата на цяла една професионална гилдия в обществото ни, не за да ги уязви, а напротив - за да ги персонализира и в крайна сметка да потърси заслужена обществена активност в посока на тяхното социално реабилитиране. Ето какво е написал във фейсбук-профила си г-н Алгафари. 

„…Гледах няколко пъти заснетата песен на Сузанита! Пиша заснетата, защото за да го нарека клип има още много да се желае. Впечатлен съм от коментарите относно възрастта на момичето и това, че при танцуването ѝ е наблегнато на задните части на иначе красивото ѝ тяло.

Приятели, много от вас осъдихте и посочихте с пръст, момичето и татко ѝ. Това ме учудва. Вероятно повечето от сочещите с пръст не познават улицата, медиите, интернет пространството. показването на пръст - среден - е нещо толкова нормално, че се възприема като поздрав между шофиращите по улиците, но придружено с попръжни по майки, сестри, лели и лелинки. Когато медиите показват "ЕЛИТА" на България, в най-различни рейтингови формати, същите от този елит се държат и обличат къде, къде по разпуснато. 

Когато новина в новините е, че някоя "ВИП" персона е увеличила бюста си, джуките или е оформила дирник, като на друга "ВИП" персона, какво да очакваме от момиче на нейните години? Искате да знае кой е Ботев или Елин Пелин, Йовков, Талев, а тези дето трябва да им помогнат в училище и да ги учат, сме оставили на заплати, които не стигат за прехраната им, когато читалищата се срутват върху главите на работещите в мизерия деятели, когато министър на културата поздравява публично един от тези дето оформят безвкусицата, а други майстори на перото, на четката, на диригентската палка, гният в нищета и ги поздравяват чиновници от министерството тихом и скришом, когато, когато, когато....

Сузи е направила своя избор! Тази музика, песен, клип се харесват на момчетата и момичетата на нейната възраст. Минава по пъртина, която рапъри, хипхоп изпълнители и други са проправили и това вече е факт. С вашето негодувание я изтреляхте във висините на онези, които искат да са различни от нас възрастните и се бунтуват срещу правилата ни, както сме го правили и ние преди.

Това, за което тя пее е бунт и е по-добър от това, което правят нейни малко, съвсем малко, по възрастни от нея изпълнители. Поне не показва и не подтиква към наркотици, насилие, оргии.

И за да завършим с коментара на Нидал Алгафари, нека си припомним, че всяко поколение има своите идоли, а те, те се самовъзпроизвеждат като иманента същност на ценностите и в крайна сметка – на реалностите в нашето общество, каквито и да са параметрите, те са логични, ненормални, но – очаквани! 

Каквото ни е обществото, такова ни е и всичко останало, защото обществото ни е събирателен образ на реалността ни, тази, в която волно, или неволно се налага да живеем всички тук, обществото, което ние сме си сътворили, а ще е така, поне докато не се появи някоя нова реалност…! 

За teacher.bg

Няма коментари: