понеделник, 31 юли 2017 г.

ПОЛКОВНИК ПРОФЕСОР Д.Н. ГЕОРГИ КАРАСТОЯНОВ: ВОЕННАТА НИ АЛМА МАТЕР ЩЕ ОБУЧАВА И ПСИХОЛОЗИ



Полковник професор д.н. Георги Карастоянов  е началник на Катедра „Психология и лидерство“ при факултет „Национална сигурност и отбрана“ във Военна академия „Г.С. Раковски“. Той е дългогодишен преподавател и в други висши учебни заведения, доказан експерт и специалист в областта, в която са научните му търсения.

-         Г-н полковник, какво наложи създаването на новата специалност „Психология в сигурността и отбраната“?

-         Става дума за нова магистърска специалност. Преди това обаче искам да кажа, че тя е потребна от гледна точка на специалисти, които работят в Българската армия и потребността от психологическо осигуряване не само на ежедневния живот на войските, а също така и осигуряване на такива дейности като психологически операции и гражданско-военни отношения, информационни операции, стратегически комуникации. В крайна сметка няма как да правим PR, без да си даваме сметка за обекта, върху който въздействаме, да познаваме неговите особености, начинът, по който регулира поведението си. 

-         Какви са били и са психолозите в армията?

-         Те винаги са били част от психологическата общност и са имали водеща роля. Ние считаме, че имаме потенциала а и капацитета да бъдем още по-полезни на системата, за която работим – военната академия. 

-         Как подбрахте преподавателите и какви специалисти и експерти са те?

-         Като цяло катедрата винаги е имала приемственост, като доайен на специалността е професор Гошо Петков, тук трябва да спомена доц. Карева, полк. доц. Димитър Янков Димитров, ас. Куманова, насочихме се към специален подбор. 

-         Как изградихте учебната програма?

-         Това у нас се прави по два основни начина – единият е да се подберат преподаватели, другият е да се види, какви компетентности трябва да се придобият от обучаемите и от след това да преценим, какви дисциплини ще се учат, а едва след това да се подберат преподаватели. Ние избрахме втория начин, който е много по-труден и като цяло това е екипна работа и ние подбрахме съмишленици. Това са хора, които имат значителен опит в областта на националната сигурност. Например двама от преподавателите са от академията на МВР, като единият е ректорът – доц. Неделчо Стойчев, който е на практика най-титулования криминален психолог. Повечето големи престъпления в България са били изследвани и от него, той беше и директор на Института по психология на МВР. Другият преподавател е началник на катедра „Психология и управление“ също е с много опит. Привличаме преподаватели от ВМА – подполковник д-р Иван Бонев, който е докторант и на катедрата, д-р Анелия Миткова, която работеше в Центъра за военна психология и психопрофилактика, в момента работи към Института по психология на МВР. По такива по-деликатни специалности, за които нямаме подходящи специалисти подбираме хора, които са публикували във „Военен журнал“, участвали са в наши  конференции и въобще имат отношение към националната сигурност и са съмишленици. Такава е още гл. ас. д-р Валерия Витанова от СУ, която ще преподава „Трудова и организационна психология“, нещо за което ние нямаме експертиза да преподаваме, но това е част от базисните знания, заедно със социалната психология и психологията на личността, които преподаваме на университетско ниво. Част от екипа от няколко години е и доц. Маргарита Бакрачева, която много често се появява в медиите – един от най-уважаваните млади специалисти в областта на психологията. Когато правихме учебния план и дисциплините, ние имахме възможност да ползваме експертиза и на обучаемите  - капитаните от Факултет „Командно-щабен“ и подполковниците от генерал-щабното класно – бъдещите генерали, това е неоценима експертиза, защото това е елита на офицерския корпус у нас. Те дадоха мнение, какво да включим в тези програми, на кое да се акцентира и кое да се преподава, но да не се акцентира. 

-         Какво още, допълнително трябва да могат, да умеят преподавателите в тази катедра?

-         Това, което отличава нашата програма е, че ние започваме първо с базисните неща и след това доразвиваме и търсим специалистите. Включва се също и 120 часа обучение по английски език за психолози. Това ще се води от преподавател от военната академия, която има и психологическо образование от СУ – старши преподавател Таня Нейчева. 

-         Какви специалисти ще излизат завършилите тази нова магистърска програма, как ще се реализират те след като приключат образованието си?

-         Много е важно да кажем, че акредитацията, която ние получихме от Националната агенция за оценяване и акредитация дава възможност да се работи като психолог, когато се завърши тази специалност. Освен, че хората могат да работят в сферата на сигурността, където са необходими психологически знания, те могат да се реализират и като психолози. Магистърската програма програма дава правоспособност на психолози. 

-         Програмата стартира с новата учебна година от 1 септември, има ли вече достатъчен интерес към нея?

-         Има интерес. Има наши студенти от други университети, колеги от войските, които знаят  за тази специалност и се интересуват, за допълнителна квалификация.

-         Как се популяризира новата програма? 

-         Разпратихме информация за новата магистърска програма по видовете въоръжени сили, полиция, структурите за сигурност, включително и МВР и получихме обратна връзка, с която  сме се постарали да се съобразим при подготовката на учебните планове. Много хора участваха в конструирането на програмата. 

-         Кое е важното за студентите в тази магистърска програма?

-         Има три важни неща за студентите – знанията, които получават, ако касаят степента „бакалавър“. Когато говорим за магистърски програми, това са моделите на мислене и рамка на съотнасяне. Никой не може за знае цялата психология, никой не може да знае и половината психология, но може да има модел на мислене, който да му дава възможност да разбира много неща. Второто нещо, което е важно, са преподавателите. Повярвайте ми, почти всеки месец бивши мои студенти се обаждат и питат за наши обучаеми, които питат за други наши обучаеми, дали са подходящи за дадено работно място и позиция.

Заслугите

Правени са и преди опити да се създаде подобна магистърска програма в катедрата. Сега обаче нещата се случиха благодарение на волята на началника на академията генерал-майор Груди Ангелов, както и на заместник-началника по учебната част – полк. доц. Ташков и  тук не става дума за комплименти на някого, защото именно те дадоха пълен „картбланш“ да се правят нещата по начина, по който ги разбират експертите, за да имаме една изключително добра магистърска специалност, твърди полковник Карастоянов.

Приемственост

Катедра „Психология и лидерство“ във военната академия е правоприемник и наследник на катедра „Военна психология и педагогика, която е първата катедра в България, създадена преди повече от 50 г. Тя е създадена от полковник Георги Йолов, който по-късно е първият началник на Катедра „Психология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“, която е създадена през 1972 г. През 1973 г. се създава Институтът по психология при БАН като лаборатория. По-късно проф. Йолов е човекът,        който го превръща в Институт по психология.

Интервюто взе Венцислав ЖЕКОВ

Снимка Николета РАЙДОВСКА

За в. "БА"

Няма коментари: