вторник, 25 юли 2017 г.

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА БЕШЕ ПАТРОН НА ДЕТСКИ КОНКУРСИ



Фото: Николета Райдовска

Тази година министърът на отбраната беше патрон на детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/: Литературен „Стефан Гечев”, 21-во издание; по изобразително изкуство „България в моите мечти”, 16-то издание; по пеене „Любка Рондова”, 8-мо издание. Церемонията по награждаването на победителите се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София. 

 „България е длъжник на тези българи, които са се оказали в чужбина“. Това се казва в приветственото слово на заместник министър - председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, прочетено от полковник Невяна Митева. 

„Децата дадоха своя пламък, сърце и душа в картини, в песни и литературни изяви. Запазването на българските корени, на българският език, на българската идентичност е много важно за децата, защото децата са бъдещето на нас. Българите са там, където живеят, където има останали традиционни общности по света“. Това заяви Петър Харалампиев – председател на Държавна агенция за българите в чужбина. 

Конкурсите са учредени от ДАБЧ с цел да приобщават най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхраняват националната историческа памет и културни традиции. Досега участие в тях са взели около 12 хил. деца на наши сънародници от 26 държави. 

По традиция, тържеството включва церемония по награждаването на победителите в детските конкурси, откриване на изложба с отличените творби и музикална програма. 

Голяма част от призьорите присъстваха лично в залата, придружени от своите родители и учители от българските училища в чужбина. Поканени бяха поканени видни творци, представители на държавните институции, неправителствените организации, дипломатическите мисии и медиите.

Още на 17 май 2017 г. в сградата на ДАБЧ,  комисия в състав: д-р Лилия Старева – фолклорист и писател - председател на комисията, Маргарита Братанова – филолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” – член на комисията, Лили Спасова – писател, координатор на конкурса и член на комисията прегледа общо 306 постъпили творби от 17 държави: Австрия, Албания, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Кипър, Молдова, Португалия, САЩ, Украйна, Унгария, Франция, Чешка Република и Швейцария.

За в. "Българска армия"

Няма коментари: