вторник, 11 юли 2017 г.

ВТУ ТЪРСИ СЪТРУДНИЧЕСТВО С НОСИТЕЛЯ НА ТЕХНОЛОГИЧЕН „ОСКАР“

Владимир Койлазов
Снимка: Delo.bg
По принцип водихме разговор с Владимир Койлазов, но все още не сме стигнали до конкретно сътрудничество. Той връчва дипломите при нас във факултета през месец април и тогава говорихме. След това се видяхме още веднъж. Г-н Койлазов е много добре разположен, показахме му и нашата лаборатория и предстои конкретизиране на сътрудничество в определена насока, което очакваме на есен, може би от септември месец. Това каза специално за teacher.bg деканът на факултета по математика и информатика във Великотърновския университет „Св. Кв. Кирил и Методий“, проф. д-р Мирослав Гълъбов. 

Русенецът Владимир Койлазов спечели неотдавна технологичен „Оскар“ за софтуера V-Ray и стана първият българин с такова голямо отличие.

В периода от 1996 г. до 2001 г. Владимир Койлазов учи компютърни науки във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. На 11 февруари 2017 г. той, заедно с Петър Митев и тяхната софтуерна компания Chaos Group, са отличени с „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray, за което teacher.bg Ви информира подробно.

Имаме заложени специални дисциплини в магистърските програми, имаме дисциплина за виртуална реалност и компютърни игри и дисциплина за 3D-графика. Така че и в момента обучаваме студентите в тази област. Въпросът е обучението да е по-практически ориентирано. Евентуално би могло да се помисли за практика на наши студенти в компанията на Владимир Койлазов. Ние работим по този начин и с други компании, каза още проф. Гълъбов и добави, че г-н Койлазов е доста натоварен и ангажиран, поради което все още не са могли да задвижат конкретни идеи и да ги реализират.

Опитваме се да работим и по проекти и ако спечелим такъв проект с външно финансиране, тогава също ще търсим съдействие и от компанията на Владимир Койлазов, например техни служители да идват при нас и да провеждат някакво специализирано обучение, но всичко това е въпрос на бъдеще. По този именно начин работим с друга пловдивска фирма, с която направихме съвместна бакалавърска програма и осъществихме ремонт на три зали, добави деканът на факултета по математика и информатика във ВТУ.

Имаме лаборатория по 3D-графика и виртуална реалност и в тази област мислехме да правим нещо, защото г-н Койлазов разработва такъв софтуер – V-Ray, но на този етап това са само разговори. Технологично е възможно да има обучение по въпросния софтуер и при нас, защото ние имаме доста мощни компютри и 3D-монитори, 3D-прожектори, както и 3D-скенери и 3D-принтери. Лабораторията ни е специализирана именно за 3D и е първата в България. В тази област се надяваме наистина да си сътрудничим, отбеляза в заключение проф. Гълъбов.

За teacher.bg 

Няма коментари: