понеделник, 31 юли 2017 г.

БОЙНИ МАШИНИ „ПРЕВЗЕХА“ ВОЕННАТА НИ АКАДЕМИЯ



На територията на Военна академия „Г. С. Раковски“ беше организиран показ на военна техника от Българската армия и от Американската армия. Това е вторият статичен показ на бойна техника, след първия, който се проведе в Русе.  Идеята е да се постигне висока видимост, както беше заложено в плана на най-голямото многонационално учение „Saber Guardian 2017“, което се проведе това лято в България, Румъния и Унгария. Това заяви по време на показа генерал-майор Тодор Дочев – заместник-командващ на Съвместното командване на силите, който разгледа машините и даде допълнителна информация за използването им. 

Целта на показа беше обществеността да се запознае пряко с този тип въоръжения, да може да попита и да пипне машините, като по този начин придобие много по-непосредствена представа. 

Мероприятието привлече медии, граждани и любители на военна техника. В показа на военна техника участваха две американски бойни машини М 1126 „Страйкър“ от състава на 2-ри Кавалерийски полк и две бронирани бойни машини MSFV “COMANDO SELECT” от военно формирование 56 040 – Благоевград. Българските и американски военнослужещи запознаха обществеността с бойните възможности на военната техника и задачите, които се изпълняват с нейно участие. 

Едни от най-активните при показа на техниката бяха децата, дори и най-малките. Най-силно впечатление на децата направи това, че освен военна техника има и някои лични вещи. Военни от сухопътните сили на САЩ по-рано поднесоха цветя пред паметника на незнайния войн в столицата. Основното послание на военнослужещите беше, че те са приятели и работят, за да има мир, а не за да се всява страх. 

В показа на техниката участваха представители на Втори кавалерийски полк, който представлява бригадна бойна група от Сухопътните сили на САЩ, с основна щаб-квартира във Филсек, Германия. 

Командир на Втори кавалерийски полк е полковник Патрик Дж. Елис, а главен сержант е Кевин Дж. Мъленбек. 

Основан през 1836 г., полкът се отличава като най-дълго намиращ се на действителна служба полк в Сухопътните войски на САЩ. Днес полкът е съвременно военно формирование със способност за бързо развръщане и водене на самостоятелни действия, с възможност за решителни действия при кризи. 

Втори кавалерийски полк се състои от приблизително 5 хил. военнослужещи – „драгуни“, структурирани в седем ескадрона. Първи, втори и трети ескадрони са въоръжени с високо мобилната мрежово-центрична бронирана машина „Страйкър“. Четвърти ескадрон осигурява със способности за разузнаване, наблюдение и откриване на цели, а стрелковият ескадрон осигурява непосредствена огнева артилерийска поддръжка на бригадата. 

Полковият поддържащ ескадрон  е за материално осигуряване в бойни условия, а полковият инженерен ескадрон  се съсредоточава  върху обезпечаването на мобилността и общоинженерната поддръжка. 

Около 850 „драгуни“и 250 машини от първи ескадрон и полковия инженерен ескадрон участваха в учението „Saber Guardian 2017“. В допълнение към полка в учението участваха и подразделения от Националните гвардии на щатите Охайо, Джорджия и Тексас, както и подразделение от Резервистите на Сухопътните войски на САЩ. 

Първата от двете машини, които бяха представени от американска страна беше за разузнаване, за ядрена, химическа и биологическа защита. Тя се използва за типове разузнавания на бойното поле, където тя може да открие някой от споменатите рискови фактори на бойното поле. 

Втората машина беше за медицинска евакуация, която може да се използва за евакуация на до четирима пострадали. В нея обикновено има и лекар, който може да окаже първа помощ на пострадалите. 

Първата машина не е използвана през последните четири години, защото такъв тип оръжия, за които тя е предназначена за разузнаване, не се използват толкова често. Втората машина скоро е била в Германия и там е била използвана. 

С двете машини обикновено се провеждат учения, заявиха представители на Втори кавалерийски полк, по време на показа във военната ни Алма матер. 

Те участваха и в учението „Dragoon Guardian“, което включваше придвижване на полка от района на постоянното му разполагане, през Унгария, Румъния и България, към Черно море. По време на придвижването си полкът участва в няколко ключови подготовки на учението „Saber Guardian 2017“ и множество допълващи учения. След „Saber Guardian 2017“ полкът натовари оборудване и бойна техника на кораб, който беше ескортиран през Черно море до Грузия, като част от учението на Военноморските сили на САЩ в Европа „See Breeze“.
 Полкът дебаркира в Грузия, където взе участие в учението „Noble Partner“. 

За в. "БА"

Няма коментари: