сряда, 13 януари 2016 г.

САМО ЗАРАДИ ТОМ И ДЖЕРИ ЛИ...!?

Снимка: wolegy.wwco.co
Ужасно е, когато нямаш избор, когато изборът ти е предрешен, когато знаеш, че това е положението. Така става и с нас напоследък, излизаме на улицата и не знаем, дали ще се приберем живи, защото навън бродят едни врачански братя с металнибоксове в джобовете....!

Какъв човек трябва да си, за да си носиш такова нещо в джоба, това е оръжие, това е подготовка за нападение, това е план, да, планиране на насилие...!

Разбирам да носиш защитен сълзотворен спрей, който не наранява, а само парира, но не нанася щети, поне не и трайни, но бокс...метален бокс...! Това е оръжие за активна проява на агресия!

Едно момче използва клаксона на колата и заради това е пребит до смърт! ЗАЩО...? С какво толкова подразни братята, за да го убият те...!?

Мисля си за популярното анимационно филмче-сериал, за котарака Том и мишката Джери. Винаги ме е било яд на мишока, все той печели, а Том все е победен. Само че насилието винаги ми е било интересно, насилието и над котката, а доста по-рядко и над мишката...! Това е нещо като внезапно възмездие..., мехлем за моята справедливост...!

Дали пък това насилие не се мултиплицира в децата, тоест – гледат, как се упражнява откровено насилие по телевизията и след това го прилагат в реалния си живот.

Като се замисля обаче още малко, ами нали и аз съм отраснал с Том и Джери и техните приключения, ами не съм взел да размятам баби и деца из трамваите по София..., поне все още не съм...!

Защо излизаш от дома си с метален бокс в джоба, защо е необходимо това...? Това е някаква патологична агресия, това е планиране на агресия. Двама водачи на МПС от лек тип така се спречкаха на старото кръстовище при телевизионната кула в София. Единият засякъл другия и обиденият излетя от МПС-то си с нож в ръка. Нататък не гледах, но по новините нямаше нищо, явно се е разминало...!

ЗАЩО...? Нормално ли, само защото някой те е засякъл и да виновен е, но нормално ли е да го заколиш...?!

Пътувах в трамвай № 7 преди две лета. Някакъв малоумник от тинейджърски тип се спречка с някакъв чичак, на когото светът пак беше крив. Малкият извади нож, чух писъците на жените наоколо, защото трамваят беше претъпкан. Слязоха на спирката на бул. „Гоце Делчев”, не гледах пак, защото не понасям насилие, кръв и схватки на такива „мъже”. И малкият „престъпник” е виновен, защото пак питам, кой нормален човек носи нож в джоба си, това означава, че планираш агресията си, което е тотална психопатология, разпад на личността на съставните й адски части. От друга страна и чичото, дето светът му е крив, щото е чичо, не си мери приказките. И все пак, каквото и да е казал, бива ли за това да бъде заклан от собствения си син, или внук, защото момчето не го видях, но предполагам че е тийнейджър, всъщност, няма никакво значение това...!

Аз като тръгна да излизам нанякъде първо се обличам, естествено, /иначе не знам, дали не би било малко неестетично/, преди това е парфюмът под мишниците, слагам си втори – зад ушите, трети - на дрехата, зависи каква е обаче, да не стане дамга...! /Впрочем, никога не са ми казвали, че мешането на аромати е проблем, не знам, може просто да са били тактични...! Както и да е/, после обувам обувките си и в зависимост от сезона - връхната дреха, грабвам чантата/чантите и излизам. Дори не съм се и замислял да взема кухненския нож, с който разрязвам плътта на хляба, за да нарежа нечия друга плът в трамвая, или където и да било....!

Не, не съм пацифист, поне не съм се замислял, но не съм и „ножов” терорист....!!!

Преди време трябваше да пътувам до Гърция за нещо си. Тогава разбрах, че не мога да нося нож в багажа си, ако ме хванели – глоба, при това солена! Ядосах се, викам си, добре де, как да си нарежа немските вурстчета от „Лидъл”, дето са във високия буркан, с марината, така ли да ги ръфам, като изгладнял пес от Тесалоники...!? В крайна сметка си взех едно малко джобно ножче, което наврях в г*за на багажа, само и само, ако ме спре полицай из Елада, да не ме изненада заради чикийката /така и не се научих тази дума с „е”, или с „и” се пише, щото имало значение казват...!!!/...!

Правила ли, ами да и това,...и това...! Като има правила, ги спазваме, поне се опитваме, поне някои, поне понякога...!А като няма правила, всеки си прави каквото си иска, дори си позволява да излиза на улицата с метален бокс в джоба, с ясното съзнание, че може да се „позабавлява” като разбие кратуната на някой случаен старец, или пък да почупи от „обич” снагата на някое дете...! Нищо, че после може и да го хванат, може и да го осъдят, ама може и да му се размине.....важното е да хвърли преди това една гора бой на някого, ако ще и заради Том и Джери....!!! 

1 коментар:

Анонимен каза...

Многото филмчета на "Том и джери", започнали още от 1940 г., не са точно за насилие и желане за отмъщение.
Уместността тук е на изкуственият мачизъм и героиката на надделяване на по-силния, струяща от героите на новото ни време, завладяващи популярния ежедневен дух като не-изкуствени за него, за съжаление. Тя неизменно включва "охранители" с неинтелигентен погледи, но с дебели вратове, черни джипове и очила и завладява мнозина от две десетилетия. Изтъквана от носителите им - волно и по-скоро инстинктивно - тя е обичайна и за първия Началник на държавата (независимо, че си имаме президент), който "раздавал шамари" още докато бил ученик...