неделя, 10 януари 2016 г.

МОХАМАД АЛБАРМАУИ: ДИКТАТОРЪТ НЯМА МЯСТО В БЪДЕЩЕТО НА СИРИЯ

Мохамад Абдо Албармауи
Визитка:

Мохамад Абдо Албармауи е представител на  сирийската опозиция в България. Той е на 35 години. Живее в България от 17 години. По професия е компютърен инженер, завършил е Техническия университет в София. Има собствен бизнес в сферата на преводите и легализацията. Женен, с две деца. Той беше любезен да сподели пред читателите на вестник „България” своите виждания за кризата в Сирия и бъдещето на конфликта.

-         Г-н Албармауи, Запознат ли сте с последните актуални новини около кризата в Сирия и какви са те, от къде получавате най-точната и прецизна информация?

-         От първия ден на революцията поддържаме директна връзка със сирийци в Сирия-представители на опозицията и обикновени граждани. Получаваме от тях доказателства и клипове. Най-актуалната новина в момента е окупирането на местността Мадая до Дамаск от режима на Асад и милициите на Хизбула. Имаме доклад за много жертви, загинали от глад. Все още не е постигнато примирие, за да може да достигне хуманитарна помощ до бедстващите там.

-         Какво е отношението Ви към руско-турските спорове около сваления руски самолет и каква позиция заемате Вие?

-         Руско-турските отношения са международна тема, в която всяка от страните е права за себе си. Нашата позиция е категорична- руските самолети бомбардират революционери и мирни хора. Едва 20 % от бомбардировките са насочени срещу ДАЕШ и терористични групировки.

-         До каква степен България е в състояние и може да Ви помага за да работите в посока разрешаване на конфликта в Сирия?

-         България е демократична държава, намира се в демократичния Европейски съюз, член е на НАТО и е приятел на сирийския народ. Политиката й винаги ще бъде в подкрепа на демократична Сирия.

-         Какъв е профилът на сирийските бежанци и имате ли наблюдение над техните проблеми, става дума за онези, които са в България?

-         От началото на революцията в Сирия досега сирийските бежанци, които са дошли в България, са далеч по-малко в сравнение с другите европейски държави. Причините са няколко, но най-важна сред тях е липсата на интеграционна програма.

-         До колко е възможно Вашата дейност в България да бъде по-активна, за да сте полезен на родината Ви и на сънародниците Ви, които напуснаха страната?

-         Не съм спрял да търся сближаване между сирийските бежанци и българското общество. Макар и трудно, заради езиковата бариера, ограничените възможности за образование, работа и т.н. Постоянно се срещам с настанени в лагерите тук и съдействам пред компетентните органи за решаване на техните проблеми.

-         Някои обвиняват сирийците, че не се борят за свалянето на властта в Сирия, а избират да избягат от проблема, как бихте коментирали това?

-         През март 2011 година сирийският народ излезе на улицата да иска реформи, демокрация и свобода. В продължение на 6 месеца посрещаше с голи ръце тежката артилерия на силите на Асад пред погледа на целия свят. Никой не помръдна пръст за разрешаването на конфликта. Наложи се тези хора да хванат оръжие, за да защитят семействата си. Въоръжената съпротива срещу артилерията продължи година и половина, докато диктаторът, подкрепен от милициите на Хизбула, изкара на терена т.нар. крайни ислямисти. Част от протестиращите се почувстваха безсилни, изправени пред избора да застанат или на страната на диктатора, или на т.нар. крайни ислямисти. Бяха изправени пред дилемата да избягат или да умрат. Изводът оставям на вас.

-         Как ще се развият, според Вас, военните действия и въобще ситуацията в Сирия и до кога може да се проточи тази криза?

-         Войната в Сирия стана най-големият проблем за целия свят, поради намесването на интересите на великите сили. Представете си Сирия като една торта- по-силният ще получи най-голямото парче. Не мога да прогнозирам, кога ще приключи тази криза, но знам, че докато продължава агресията срещу мирните хора от страна на Асад и ДАЕШ, няма да има примирие в Сирия. В края на януари се очакват преговори за мир в страната. Те обаче ще са безрезултатни, ако преди това не се вземе решение, че диктаторът няма място в бъдещето на Сирия.

-         До каква степен е влиянието на „Ислямска държава” в Сирия и на какви нива е това?

-         За наше голямо съжаление една немалка част от Сирия е под влияние на Ислямска държава. Но ако питаме, как се стигна дотам, отговорът е – всяка територия, превзета от ДАЕШ, е била отнета от силите на режима, а не от революционерите. Ако следим, колко са битките между ДАЕШ и режима, ще видим, че резултатът е почти нулев. Битките срещу Ислямска държава се водят от Сирийската свободна армия, която вече е безсилна, защото е принудена да воюва на три фронта. ДАЕШ се захранва с петрол. Голяма част от него се продава на диктатора по директен или индиректен начин, друга част отива в Турция, а останалото-за правителството в Ирак. Ако някоя от великите сили истински реши да унищожи тези терористи, начинът е лесен. Натиск върху тези т.нар. правителства и подкрепа на умерената сирийска опозиция.

-         Как ще завърши сирийската криза, според Вас и ще се завърнат ли бежанците в родината си един ден, както и при какви условия може да стане това?

-         Ако погледнем къде се заселват сирийските бежанци, ще разберем, кой какво търси. Реално погледнато, седем милиона бежанци са в граничните държави около Сирия-Турция, Ливан и Йордания. Мнозинството от тях живеят в лагери и чакат момента, в който ще им се каже, че Сирия е свободна и демократична. На този фон твърде малка част от бежанците се насочват към Европа. Повечето от тях имат роднини, близки и приятели на континента. Дебело подчертавам, когато говорим за сирийски бежанци не бива да броим тези, които се представят за сирийци. А нашата визия за бъдещето на Сирия е връщането на страната към пъстрата и красива етническа мозайка, каквато представляваше преди появата на фамилия Асад.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България” в София

1 коментар:

Анонимен каза...

Обектино интервю.
За съжаление, докато надеждите за демократизиране на Сирия остават, запазва се и паралелната заплаха от брадатите главорези да надделяват.