петък, 15 януари 2016 г.

ЦЪРКВАТА СИ „ВЪРНА” „СВ. АЛ. НЕВСКИ”, А СЕГА НАКЪДЕ...!?

„Вече са взети мерки и не се извършват никакви ритуали – венчавки и кръщавки в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”. Това каза новият председател на църковното настоятелство на храма – архимандрит Дионисий, който смени на този пост Тивериополски епископ Тихон.

„Откакто аз съм председател на храма, няма такива неща. Има камери навсякъде и това не е възможно”, още по-категоричен беше архимандрит Дионисий.
По думите му, храмът е със специален статут като патриаршеска катедрала и се ползва за богослужения, в памет на всички, които са загинали за свободата на България. Това е и причината, поради която Светият Синод на БПЦ –БП забрани извършването на треби от частен характер.

До нас достигна информация, че Синодът е отпуснал едни пари за храма, с които да продължат ремонтните дейности. За това обаче не знае нито председателят на църковното настоятелство, нито шефът на Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП– Александра Карамихалева, която ни насочи отново към архимандрит Дионисий.

Така или иначе, храмът отново е „в ръцете” на Църквата и тя трябва да се грижи за него, защото това е един от символите на София и на България пред света.

Средства са необходими, защото тази светиня не може сама да се „ъпдейтва”, това става, може би и за съжаление, и с пари...! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

2 коментара:

Анонимен каза...

Защо ли се казва централният ни и най-голям храм в България "Александър Невски". Какъв ни е той, на коя нива ни е орал или пък ни е "освобождавал" от нещо?
А. Невски от 13-и век е популярен военен герой в руската история - принц на Новгород, Киев и Владимир. Той разбива германските и шведските рицари при р. Нева и Чудското езеро, но същевременно е в подчинение и съюз с ислямската Златна орда, плаща й редовен данък и тя го подкрепя в битките срещу "лошите" от запад със свои войски. Преди смъртта си той приема исляма в столицата на монголите, където редовно ходят и други руски принцове в хода на дългото съюзничество.
Та, с какво е пример за България Невски - да бъдем с изтока и да враждуваме със запада? Нали. За което ни подсеща Москва като ни налага това небългарско име.
Къде е връзката с България?
Иван Рилски е основният ни, най-стар, най-почитан и най-всеобщ за православието у нас родоначалник и символ, който много повече заслужава да даде името си на мястото на "Невски".
В Сърбия негов аналог е Свети Сава, на който е наименуван най-големият храм на сърбите, в центъра на Белград - "Свети Сава". Не на някой руски или гръцки или друг човек.

Венци каза...

Напълно съм съгласен с Вашия коментар!