петък, 15 януари 2016 г.

КАК БПЦ-ТО ГО ИГРАЕ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ФИЛИАЛ НА РПЦ-ТО

Снимка: www.faktor.bg
Светият ни Синод обяви, че има три условия пред Вселенска патриаршия, за да вземе участие в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Женева от 21 до 28 януари того.

1. Св. Синод на БПЦ иска да разполага предварително с дневния ред на срещата, 2. Да присъстват всички поместни православни църкви. и 3. - уреждането на статута на Чешко-словашкия митрополит Ростислав.

Да оставим настрана, че не е ясно, какво означава условието „да присъстват "всички поместни православни църкви”, как да присъстват, чрез предстоятелите си, или чрез представители. После, не е ли малко нахално такова условие от нас, ЗАЩО го поставяме и какво ни грее нас то...?!?!?!?

Четем тези три условия, които пак повтаряме, се поставят от БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА и се питаме, какви БЪЛГАРСКИ интереси се защитават с тези три условия.....? Те и трите касаят интересите на Руската патриаршия...!

Питаме, защо патриарх Неофит БЪЛГАРСКИ в последните литургии, на Великия вход започна да поменава  реда на патриарсите по почина на Руската православна църква, като поставя Грузинската патриаршия  преди нас....? Нали уж се бореха за това да минем на полагащото ни се пето място в диптиха, какво става с това.....? Нима се забрави...?!?!?!

Въобще, има ли своя позиция, свои интереси и свои цели нашата църква, или защитава руските такива и ако е така, ЗАЩО? Ние нещо като идеологически филиал на Московска патриаршия ли се явяваме, или да...!?!?!?
Кой накара нашата Църква да постави тези три условия, митрополит Иларион Алфеев ли, или ДА...!?!?!?

Московска патриаршия иска преразглеждане на статуквото във Вселенското православие. Те искат Вселенска патриаршия да остане първа по чест, но първа по власт да стане именно руската Църква....и ЗАЩО..., за да може Путин официално да стане император ли, или ДА....!?!?!?

По този начин Руската патриаршия ще може да придобие правото да дава автокефалия. Именно заради това те настояват да се преразгледат решенията на 4-ти Вселенски събор, касаещ диоцеза на Вселенската патриаршия. Това са пари, това е власт, това е влияние, това е нов вид ойкумене....! Това е необходимо на руския политически лидер, който и да е той, в случая това е Путин, за да може Русия отново да стане империя, този път империя на друг тип власт, не политическа...!!!

Преразглеждането на решенията на съборите обаче е ерес, която си е позволявала май само Католическата църква, за сега!

Питаме, защо нашата патриаршия не постави условие пред Вселенската патриаршия, да бъдем поставени на ЗАСЛУЖЕНОТО ни пето място в диптиха, вместо да изпълнява поръчки от други църкви, в случая - Московска патриаршия...?

Толкова ли нямаме ние никакви проблеми в Църквата като статут, та тръгнахме да поставяме условия за участието ни някъде, касаещи статута на други църкви.
Както се казва - нерде Ростислав, нерде България, нерде Москва, че и Константинопол намесихме....!!!!! Оправихме се ние, че тръгнахме да оправяме митрополит Ростислав Чешки и Словашки....!

Ако това е поредният епизод от хибридната война на Русия, този път си намериха верни съюзници у нас в лицето на първойерарсите на Православната ни Цръква...! Нека припомним, че те повечето са завършили, или специализирали поне, именно в "городе Москвье"...! Единици са тези, които са учили в Сърбия или Румъния, където има много високо ниво на богословско образование, според запознати. 

Те са едни завършени,..."настоящии сталинисти"....!

Достойни...!

За фейсбук-групата "Православни новини"

2 коментара:

Анонимен каза...

Господин Жеков още през 2014 март в Истанбул Патриарх Неофит следваше стъпките на Руската патриаршия тъй че нищо ново и изненадващо в позицията на БПЦ

Анонимен каза...

БПЦ-то, РПЦ-то, УПЦ-то (украинската) и не знам колко още це-та.
За по-лесно, направено бе ДС-то, та да ги обединти всички тях. И да си имат един началник - генерал и генерални от Москва.
Така де, какво е то сега - не знаеш кой ти е Началник: от Цариград ли или от Москва се командва това "право"славие.