неделя, 10 януари 2016 г.

ДЕЦА СТАВАТ ЕПИСКОПИ – НОВ, РОДЕН ПРИНОС КЪМ СВЕТА!


         Деца, истински деца става епископи и това са само част от абсурдите, които се наблюдават наоколо. В случая става дума за българинът Николай Д. от Бургас, на около 20 години, за когото се твърди, че е изгонен от Пловдивска духовна семинария, а сетне – и от Софийска духовна семинария за лошо поведение и ниски оценки. За него се твърди още, че на 16 години станал баща, а по-късно се ориентирал към собствения си пол и предлагал мъжки ласки на монаси от един от големите ни манастири! Нестандартните услуги били оценявани от самия него на 20 лв….!

В момента въпросният е на около 20 години. Той е част от разколнически синод в Гърция, ръководен от архиепископ Яков, който в свободното си време е шофьор на такси…! Същият е бил арестуван и разследван за издаването на фалшиви документи за фиктивни бракове на гъркини с чужденци. Като регистрирано вероизповедание, такава дейност те имат право да извършват, но за реални бракове, а не за фалшиви!

Въпросният разколнически синод има дори представител-епископ за България, грък, който носи монашеското име Дионисий.

Та да се върнем на Николай Д., детето-чудо от Бургас, което е само на 20 години и вече е епископ…!

Всъщност така се девалвира самата идея за йерархия в Църквата, защото епископът е духовен водач, лидер, мъдрец, той е награден с тази тила, посредством която се украсява и самата Църква.

Е, що за украса е това, за предлагал сексуални услуги на 16 г. и сега, на една изключително крехка възраст-20 г., вече да си владика, епископ….!? Нима едно дете има тази духовна подготовка и школовка, за да стане епископ, едва ли…!

Ето такива примери опорочават идеята за Църквата, не вярата, защото вярата е в сърцето…! Макар и разколнически, този синод се възприема от повечето хора като Църквата въобще, мнозина въобще дори не се замислят, че това всъщност е една църковна самодейност от своеволно лаишки тип, която няма нищо общо с каноничната Православна Църква.

Ето че отново сме дали нещо на света – дете – чудо, епископ на 20 г.!!! Както се казва, тази година епископ, догодина – архиепископ…! Очакваме скоро да намерим монаси на 5-годишна възраст, които на 6-тия си рожден ден станат направо архимандрити, заради особени заслуги…! Някои от тях може да са станали бащи още по време на ембрионалното си развитие, кой знае, кой знае….неведоми са пътищата на тези люде…!

И така, да ни е честит новият епископ, който с мъдростта на своите 20 години може да ни поучава от богатия опит, който има и като баща /явно се е пообъркал/, и като „майка”…!

Както се казва, хаирлия да е…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Как ли мога да уредя правнукът ми да стане епископ?...