петък, 22 януари 2016 г.

ОТНОВО ЗА КРАЯ НА СВЕТА, ИЛИ КОЙ Е НЕТЪРПЕЛИВ...!?!

В последно време много често взехме да ставаме свидетели на „пророчества” за края на света. Кой ли не се изказа, че светът свършва....! Едно от най-интересните беше за края на 2012 г., когато светът със сигурност свършваше....минава 31-ви декември и край....! Е, да ама не – както обикновено де...!

Сега обаче взеха да се появяват и гласове от Църквата, е, не съвсем от нея, но все пак от тези среди, които също говорят за края на света до всеправославния събор, който предстои. Излиза, че този събор, според някои, ще раздели църквата и ще отвори вратите й за Сатаната!

Това явление си има и терминология, и обяснение. Нарича се "есхатологично нетърпение" и води началото си от апостолските времена. И тогава хората не са имали търпение сякаш да дойде свършекът на света, та се налагало апостолите да ги успокояват, че това няма да стане скоро.

В днешните времена НЕ виждаме признаци за едноличен владетел в Израел, който да е царят-антихрист, не се строи и храмът, каквото е предсказано...!

Имаше доволно количество и български „пророци”, някои от които предизвикаха истински смут в цели региони на страната преди няколко години, когато „пророкуваха”, „насрочиха” земетресение в Хасковско. Тогава хората спаха на палатки при минусови температури.

Сега отново някой „насрочва” края на света..., защо, кому е нужно това? Есхатологичното нетърпение е проблем на Църквата, защото създава смут, но и не само заради това, то предпоставя събития, като изземва функции на самия Бог!

Според някои, предстоящият всеправославен събор щял да е началото на края, ще се ликвидира Църквата като институция, това обаче може да отвори пътя към създаването на така наречените парацърковни структури. Сега, преди събора се обяснява, че се отварят вратите за антихриста, след събора, когато светът няма да свърши – за поред път, ще обясняват, как имаме нужда от нова институция и организация. В същото време пак припомняме, личността, която е описана в Откровението липсва, няма я, не е ясно изразена, а това по какъв начин точно ни „говори”, че идва краят на света!?

В Светото писание е казано, че никой не знае, кога ще е свършекът на света, дори и ангелите небесни не знаят, а само Бог. Това означава, че хората, които са поставени във формалната йерархия под ангелите, също не могат да знаят, след като самите ангели дори не знаят...! Е, как тогава някои хора, които се считат дори за част от Църквата, са „разбрали”, кога идва краят на света...те нещо повече от ангели небесни ли са....!

На базата на свещеното писание не може да се приеме, че един обикновен човек, който и да е той, може да има такава информация.

Един от признаците за края на света е, когато всички религии ще се обединят в една обща и главата на тази „религия” ще е именно антихристът. Тогава ще е краят, а сега религията не е една...!

Така че, не бива да се обръща внимание на това, че светът щял да свърши, или началото на края идвало едва ли не с предстоящия всеправославен събор.

„Пророчества” много, „пророци” – още повече, едно е сигурно, краят на света за всеки един от нас ще настъпи в даден момент и поотделно, поне за сега...! А онзи, големият свършек на времената, той предстои, но признаците все още не са на лице. Останалото е суеверие, неграмотност и вяра в мистични измишльотини!

Именно заради такива, вече няколко, „краища” на света, в някои протестантски секти се стигна дори до ритуални самоубийства, защото видите ли, някакъв „гуру”, който се има за нещо като Бог, или поне негов „братовчед”, бил „предрекъл”...! Какво е предрекъл, като самият той не знае, дали ще го има на следващия ден...!?

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: