четвъртък, 28 януари 2016 г.

КОЙ КОГО „ЯЗДИ” В БПЦ-ТО НА КУЛТУРАТА....!?!?!?

Едно не ми е ясно, защо сякаш в последните години избуяха скандалите в БПЦ, защо сега...? Как така преди ги нямаше...? Как така гей-скандалите се зароиха през последните години...нима тези хора преди не са били гейове?! Разбира се че, не, те не са станали такива сега, винаги са си били такива, но защо сега стават скандалите...?

И за да не бъда голословен, ще предположа отговор. Какъвто и да беше старият патриарх Максим, човек на Живков, на КГБ, на ДС, на когото и да е бил човек, ако не друго, поне беше добър администратор. При него такива скандали нямаше. Да, тези хора, героите  на днешните скандали пак ги е имало, те са си били същите, само че не смееха да си подават срамотиите изпод епатрахила...!

Дядо Максим имаше авторитет, имаха му респект...! Наричаха го как ли не, но той държеше здраво кормилото на Синода и дори такива диви петли като пловдивската владика, слушаха, когато патриархът кажеше нещо. Сега всичко е на принципа на орел, рак и щука, всеки тегли към себе си, всеки прави, каквото си поиска и се получава така, че обвиняват дори самия главсек на Синода в секстормоз.

Дали това е вярно, или не е, предстои да разберем, едно обаче е сигурно, евентуално обвинение от страна на светски съд, не води непременно до последствия в Църквата и съответно решение на църковен съд...! Не говорим конкретно за този казус, а по принцип.

Защо, след като дядо Максим предаде Богу дух, почти веднага наизлязоха разни принцеси, кралици и обикновени мръсници, които са се спотайвали до тогава в черноризите си рокли, облечени на голо, защо ли...!? Ами защото патриархът го няма никакъв! Къде е Неофит, да застане като истински архипастир, да въдвори ред, да обясни, ако трябва и да накаже...? То не става със срамежливо мълчание и подлизурно подминаване на всичко, докато отмине бурята, защото тази ще отмине, но утре ще дойде друга и така до кога...до следващия път...!?

Не става така високомерно да подминаваш журналистите, или да им говориш дежурни фрази, притоплени от време на време с някой нов нюанс, не става да обясняваш, как се правело всичко възможно „за добруването на Църквата и държавата”...КАКВО конкретно се прави по конкретните казуси...?

Висят десетки неотложни въпроси, неизяснени статути, а наша Църква седнала да се занимава с Ростислав...! Понеже не си гледаме нашата работа и нашите интереси, заради това стават такива неща като обвиненията срещу архимандрит Герасим...!

Не е важно, какво ще каже съдът, ако има дело въобще, защото такива обвинения много трудно се доказват, важно е, разбира се, но не е това най-важното. По-важно е КОЙ се занимава с такива откровени простотии в Църквата?!По-важно е, КОЙ стои зад това обвинение, дали пък това не е някаква нова поръчка от еди коя си буля, вече в епископски „тоалет”, която май веднъж направи подобен сценарий!

Възможно е Герасим наистина да е имал някакви щения къмто въпросния жалбоподател, това ще разберем, надяваме се скоро, но е важно да се знае, защо това се случва....!? Нещо или някой не е на мястото си, може би заради това е така..! А може би никой не е на мястото си и когато в селото няма поп, кмет и даскал, тълпата се юрва, като неразумен юрод и безчинства така, та чак в медиите отеква чаткането на обезнравствената същност на народонаселението...!

Църквата е отражение на държавата, българи са в държавата, българи са и в Църквата, какви да са..., ами такива сме ние всички – българите – патриоти от понеделник в 8 сутринта до петък в 5 следобед, а в събота и неделя сме разпасани, въртогъзливи мекерета, това е истината....!!!


Вижте държавата...., а сега вижте Църквата..., сега пак вижте държавата... и пак погледнете Църквата...! Тя е на кон, ама го язди на обратно, или пък конят язди нея...!?!?!?

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: