неделя, 18 януари 2015 г.

Вощениците вече не са дефицит в софийските храмове


Снимка: Тихомира Методиева, Topnovini.bg

Още от есента на миналата година в православните ни храмове трябваше да се продават восъчни свещи. Така решиха синодалните ни митрополити. Целта беше постепенно да се изведат от употреба старите свещи от парафин, пушекът от които силно уврежда стенописите. Това обаче не стана и едва напоследък вощениците вече не са дефицит в столичните храмове.

Предстои ремонт на най-голямата ни православна църква. Стенописите в нея са в много тежко състояние, заради влага, но и запради опушването на стените от парафинените свещи. На места дори въобще не си личи, какво е било изографисано. Такива стенописи, както вече писахме в topnivini.bg, ще бъдат възобновени и възстановени по снимки. Онези, които позволяват реставрация, ще бъдат реставрирани, но това освен много средства, отнема и много време.

Новите восъчни свещи, които реално не опушват стените на храмовете пък са доста скъпи и това ги прави непредпочитани масово от хората, които са свикнали да си купуват по-евтини свещи.

Проверка на topnovini.bg из столични храмове показа, че восъчни свещи вече се продават на повечето места, особено в централните храмове в София.

Руската църква в столицата постави началото, защото именно там, още от есента на 2014 г. продаваха вощеници, при имаше няколко вида.

Най-евтината свещ от парафин струва 10 ст., но тя се предлага предимно в храмовете по селата. Масово останалите църкви по градовете продават свещи от 20 ст. Новите восъчни свещи струват 40 ст. и 1,00 лв., като се очакват и по-високи приходи за храмовете.

Проблем при търговията със свещи е най-вече незаконната им продажба. Масово около храмовете всички сме виждали, че се продават свещи, но те не са от Свещоливницата на Светия Синод и приходите от тях не отиват в Църквата, а в нечий предприемчив джоб. Това ощетява Църквата като цяло и силно вреди на икономическото състояние на храмовете.
Както е известно, свещите, които ще запалим пред иконите, или в определените за това места, трябва да са със щампа на Светия Синод на БПЦ. Това е достатъчна гаранция, поне за сега, че тези свещи са "законни" и са произведени в именно за Църквата, а не са изляти в нечие мазе, например.

"Новите свещи са по-хубави, но никой не иска да ги купува, защото са по-скъпи. Трябва да се измисли нещо, посредством което димът от свещите да бъде хванат, но това трябва да се направи елегантно", заяви пред topnovini.bg председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", Тивериополски епископ Тихон.

Специално за този храм, хващането на дима от восъчните свещи е трудно, "защото храмът не търпи никакви добавки. Той е толкова съвършено направен. За да се хване този дим, трябва да се направи някаква собствена композиция. Може би да се изгради някакъв параклис от мед, или от месинг", разсъждава епископ Тихон.

По думите му, навсякъде са извадили свещите извън храма, което не е решение. "Ако ще е така, трябва да има избор - който иска да си запали свещ навън, който иска – в храма. Хората ще си палят свещи в собствения си двор, няма да идват да я запали в църковния двор" коментира още председателят на църковното настоятелство на "Св. Ал. Невски". Той определи темата за свещите и вредното влияние на дима вътре в църквите, като "тежка".


Решение предстои да се вземе. То трябва да дойде от Светия Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия /БПЦ-БП/. "Дано обаче това решение да не е такова, че да загрози храмовете, или да изглежда варварско", надява се Тивериополският епископ. Той коментира, че понякога дори и дребна намеса в интериора на даден храм, когато това е за добро, също може да изглежда меко казано неуместна.

За topnovini.bg

Няма коментари: