четвъртък, 22 януари 2015 г.

Съкровищата на Цветан Василев на „гардероб“ в НИМ


Съкровищата на банкера Цветан Василев ще бъдат прибрани в Националния исторически музей /НИМ/. Те ще бъдат в здрави и хубави каси, на топло и сухо място. Ние сме само гардероб, ако има съдебно дело и държавата ги отнеме в нейна полза, само тогава можем да правим, каквото и да е с тези съкровища. Не можем да ги издаваме в книги, да правим изложби и да попълваме експозиции“, каза за topnovini.bg директорът на НИМ, Божидар Димитров.

Той обяви, че няма да има по-специални условия за сигурност и охрана. „Освен хилядата златни монети на Цветан Василев, пазим Панагюрско съкровище, Вълчитрънско, Боровско. Това са стотици килограми злато, при това много по-старинно от монетите на Цветан Василев, посочи Димитров.

Има пет линии на електронна охрана, една жива – на полицаи и три кучета. Ако някой наруши оградата, понеже НИМ е част от резиденцията, която е на километър от музея, се задействат сензори. Тогава идват полицаи.

Добре е за евентуални грабители, да ги хванат полицаите, защото кучетата могат да стигнат преди тях и не искам да кажа, какво може да се случи“, коментира директорът на НИМ.


По думите му, веществени доказателства по дела се пипат само със съгласието на адвокатите на обвинените. 

За topnovini.bg

Няма коментари: