понеделник, 12 януари 2015 г.

Епископ Тихон: Искам възможно най-доброто за "Св. Ал.- Невски"


Снимка: Тихомира Методиева, topnovini.bg

Започва реставрацията на патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски". по този повод разговаряхме с председателя на църковното настоятелство на храма, Тивериополски епископ Тихон. Той прие екипа на topnovini.bg в дома си, с което засвидетелства съпричастност към възможността да информираме хората по-пълноценно за онова, което предстои да се случи в и около най-голямата църква у нас. 

- Ваше Преосвещенство, кое в църквата „Св. Ал. Невски” има най-спешна нужда от ремонт?

- Един от елементите, които са в много лошо състояние в катедралата „Св. Ал. Невски” е големият купол, като разбира се не бива да се забравя и влагата, която пълзи от криптата нагоре. В купола от външната и от вътрешната страна има голямо разстояние, в което е поместена конструкцията, която го държи. Тя е направена от дърво и желязо. Още през 2008 г. е установено, че има корозия на елементи и трябва да се види там, какво е положението. По наблюдения на експерти, мазилката, на която е изобразен Господ Саваот не е много стабилна и ми препоръчаха да обърна една тънка, фина мрежа, та докато се натутаме и докато мине всичко, което е задължително, за да се укрепи куполът, да не падне нещо отгоре и да пострадат хора.

- На какви средства разчитате за този ремонт?

- Препоръчаха ми експерти да направят технически оглед и да преценят, какво точно трябва да правим, а сетне именно те да кандидатстват за европейски пари, защото имат опит и вече са печелили такива конкурси.

- За какви експерти говорите, кои са те?

- Става дума за световноизвестната фирма „Remmers”, която е регистрирана у нас със свой клон и е работила по реставрацията на католическата катедрала в Кьолн. Според европейския класификатор, тя е с най-висок клас в сферата на строителната химия, реставрацията и консервацията. Листвана е в ЮНЕСКО и в института „Пол Гети”. Парите ще с набавят, както казах, по европейски проекти, но за тях няма да кандидатства страната ни, а самата немска фирма.

- Ще има ли и национално съфинансиране на реставрацията?

- Не можем да кажем за сега, защото не знаем, точното състояние на нещата. Не можем да кажем също, какво точно ще се прави и колко пари ще струва то, но знаем, че никак няма да е евтино.

- Защо немска фирма, предполагам вече са Ви питали, защо не избрахте българска фирма?

- Те знаят, какво искат да видят онези, които одобряват плановете в Европа. Нашите проекти, които ние даваме, биват отхвърлени, защото вътре се започва с литература.  Ние в България имаме изкривено възприятие за думата поддръжка. Представяме си човек със синя манта и отвертка в горния десен джоб, който тук-таме сменя крушка и това е всичко. Важно е да има поддръжка, защото така се предотвратява голям ремонт. Вероятно ще бъда обвинен в това, че фаворизирам тези хора, но до сега никой друг не се е появил с толкова сериозна оферта. Искам този ремонт на църквата „Св. Ал. Невски” да бъде така направен, както е и построен храмът – най-доброто и сега искам възможно най-доброто. Не бива да се прави неразумна икономия на средства. Още са ми в ушите думите на Армстронг, когато той се завърна от полета и го попитаха, какво е чувството, когато излиташ с ракетата. Той каза: „Какво може да е чувството, когато знаеш, че стоиш в ракета, която е предложена като най-евтина…!”. Качеството не може да се постигне без пари, или с малко пари.

- Има ли дарения?

- До сега сред дарителите са българският патриарх, президентът, църковни настоятели и други. Телевизията, която години наред прави клипове, сякаш даде повече пари по хонорари, отколкото се събраха дарения. Те събраха към 40 хил. лв., а сам дядо Добри от Байлово дари около 36 хил. лв.

- Кога ще започне този ремонт?

- Първо предстои на първото заседание на Светия Синод да им се предостави доклад. Не съм голям оптимист, че всичко  ще стане бързо и безпроблемно. Може да има и по-добро предложение, но за сега няма по-добро. Надявам се скоро да имаме шанс да започнем това дело. Аз няма да доживея края на този ремонт, защото той ще продължи поне десетина година.

За topnovini.bg

Няма коментари: