вторник, 27 януари 2015 г.

За туристическите обекти и руската салата


Снимка на автора

Новото Министерство на туризма, което беше така дълго очаквано от бранша, се заема с една така да се каже силова задача – да популяризира малко известни обекти, при това не няколко, а цели 50! Целта е, да се стимулира вътрешният туризъм и пътуванията, за да се преодолее очакваната криза в отрасъла, заради проблемите на Украйна и Русия и също така очакваният отлив на туристи от тези, превърнали се в традиционни, сегменти на пазара.

Оказва се, че един клип, който струва внушителната сума от 40 хил. евро. за 30 секунди, ще рекламира тези места. Ако за сега оставим настрани цената на клипа, вниманието ни се приковава в това, което виждаме.

Драгоманското блато, което е сред въпросните 50 неразработени туристически обекта е на практика неоткриваемо. За да се стигне до него, трябва да се спира и да се пита няколко пъти. Няма упътващи табели, няма изградена рекламна инфраструктура.

Някои ще кажат, че нали сега това е целта с този клип. Добре, но за да се разработи този обект, той трябва първо да е достъпен, след това – да има обозначен път до там, да има поне пейка, където да седне посетителят, а отделно – да има от къде да си купи вода, или някаква храна и сувенири. Така се разработва туристически обект.
Примерите за това не са само извън България, защото отдавна имаме добри примери, които са си чисто наши. 

Такъв е например обектът „Перперикон“. Има изграден и път, има и заведение, има тоалетна, има от къде да си купиш сувенир, има и обозначителни пътеки, с една дума, това е модерен туристически обект, който носи и приходи за бюджета.

Министър Ангелкова заяви, че лично ще посети всеки един от тези 50 неразработени туристически обекта и добави, че те трябва да бъдат социализирани.
Това е хубаво, само дето не е особено ясно, как ще стане тази социализация, а тя става именно с изграждането на инфраструктура за достъп. 

Ситуацията леко наподобява спорът за кокошката и яйцето. От една страна, за да се социализира туристически обект като Драгоманското блато например, начинът е да се изградят така наречените атракционни съоръжения, както и път, табели и всичко останало. 

От друга страна, за да стане това, въпросният клип цели популяризиране, за да се набавят средства, с които да се извърши въпросната социализация. Само че, как ще стане набирането на тези средства, след като човек първо трябва да го намери Драгоманското блато, след това, то е почти недостъпно. А накрая, дори и да има всичко останало, там такса за вход няма! 

Е тогава, как ще се затвори цикълът, за да се постигне социализацията на такива специфични обекти?

Един от малко известните обекти, които могат да привлекат туристи е Маломаловският манастир. Той се намира в изключително живописната Чепън планина. Път обаче до него почти няма. Манастирът е полусрутен. Битовите сгради във възрожденски стил са на практика неизползваеми, поне тези, които са останали все още, а църквата е в окаяно състояние. 

Вътре освен кости, които е твърде вероятно да са мощи, стенописите, част от които са от Средновековието, са оставени на произвола на съдбата.

Ето това е обект, който си заслужава да попадне сред тези 50 не напълно познати дестинации на туристическата карта на страната ни. И ако Драгоманското блато няма да се увреди от атмосферните условия, то този манастир е пред пълна разруха.

За да има ефект от тези 40 хил. евро, или 80 хил. лв. за 30 секунди, трябва всеки евроцент от тях да е планиран и похарчен с мисъл, ама с много мисъл. 

Иначе рискуваме да попаднем в така наречения смъртоносен „свредел“ на историята с туристическото ни лого – да, веселяшко е, но на пръв поглед дава отчетлив стомашен сигнал за органично преработена руска салата...! 

За София Topnovini.bg

Няма коментари: