вторник, 27 януари 2015 г.

„Излишното“ саниране понякога е и полезно


Снимка на автора

Санирането е един от основните начини за топлоизолация и икономия на енергия, а от там и на средства, оказва се обаче, че съществува и така нареченото „излишно саниране“. Това е изолация, която се прави на такива места, че е повече от абсурдно да си помислиш дори, че може да се извърши на такова място, като например на парапета на тераса!

Всъщност, подобна изолация на парапет, което е откровено разхищение, според някои строители е начин да се оскъпи имотът, когато това е нова сграда. Така с относително минимални средства се постига ефект на доста по-висока цена на самия имот, защото се отчитат допълнителни фактори, които на пръв поглед нямат никакво отношение към топлоизолацията на дадена жилищна площ. Оказва се обаче, че това не е съвсем така. Някои строители умишлено изолират подобни пространства, като парапети на тераси, които формално са външни за самата жилищна площ, за да постигнат ефект на изолация от самата плоча, което обаче е съмнително според други строители.

Някои колеги смятат, че по плочата се предава студеният въздух. Според мен, никой от тях не си е направил труда да направи сметка, защото все пак има определена дължина и в нея студът не намалява. Няма никакъв смисъл от саниране на парапет на тераса, освен ако се иска да се придаде по-добър естетичен вид“, разясни за topnovini.bg строителният предприемач, инж. Росен Нецов.

За да се придаде естетика на по-старите кооперации, които са със старите пръскани мазилки, трябва да се направят много допълнителни обработки. По-лесно е обаче да се монтира стиропор и върху него да се нанесе нова мазилка. Върху стиропора по-лесно може да се нанесе новият цвят, а върху грапавата повърхност е много по-трудно“, каза още Нецов.

По думите му, подобно саниране има смисъл също в случаи, когато се планира затваряне на така санирана тераса. Тогава изолацията се оказва една предварителна подготовка за превръщането на новото помещение в икономично от гледна точка на разход на енергия за отопление.

Повечето уреди, с които се измерва топлопроводимостта на обектите са не особено точни. Оказва се, че когато се мери с такъв уред, от къде има теч на топлина от дадено жилище, важно е да се определи и къде точно са разположени уредите за отопление в самата жилищна площ. Важно е също, ако те са под прозорци, дали прозорците са нови и изолирани, или са стари и пропускат въздух. Важно е също да се прецени, каква е дебелината на градежа, тоест, какви са стените, като по този начин също се определя, дали се губи от топлината на дадено жилище и колко точно.


Заради това, според инж. Нецов, меренето с такива уреди, които проверяват каква енергия се губи и какво може да се направи отвън, трябва непременно да се съчетае и с детайлна информация „отвътре“, тоест – от самата жилищна площ. 

За София Topnovini.bg

Няма коментари: