събота, 24 януари 2015 г.

Църквата си получи "Св. Ал. Невски", но не и криптата



Снимка: Тихомира Методиева, topnovini.bg

Православната църква стана собственик на патриаршеската катедрала Св. Ал. Невски”. Служебният премиер Георги Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариален акт за катедралата, която за стоте години от построяването си беше ничия собственост. Криптата обаче все още не е собственост на Църквата.
"Много ме боли, че ме изнудиха за криптата. Тя би била добро разрешение на проблема с опушването на стенописите от парафинените свещи, например. Горе е храмът, долу ще се палят свещите, където може да се изгради и параклис за целта", коментира неотдавна председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Тивериополски епископ Тихон.
Правителството реши казуса на принципа на Римското право, според което "ничията собственост по силата на закона е държавна собственост". Държавата прехвърли безвъзмездно храма на Църквата.
Проблемът през всичките години беше, че с времето са се рушали стенописи и са били нужни ремонти, а всяко финансиране на храма изисква да се посочи, кой точно е собственик на имота, за да бъдат предоставени дори и европейски средства.
Държавата продължава да ползва криптата, в която се помещава музеят за ранното християнско изкуство, което се представя като начин държава и Църква да нямат спорове. Оказва се обаче, че това съвсем не е така.
"В момента в криптата е разположена една атеистическа изложба. Когато беше забранено на хората да ходят на църква, тогава иконите станаха "църковно изкуство" и така именно се появи криптата. Това все пак обаче са религиозни вещи, икони, не са картини", категориченх е епископ Тихон.
Той е поискал свещенослужители да имат право на богослужение в криптата, поне веднъж седмично да се прочете акатис и да се продължава преклонението пред иконите, защото те са на Църквата, те не са на държавата, а са иззети от Църквата.
"Навсякъде има църковни музеи, но на даден празник иконата трябва да се постави в средата на храма и да е в църковна употреба. Иконите са осветени и те са осветени за вечни времена", каза още председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала.
Епископ Тихон разясни, че когато една икона е увредена, или е в твърде лошо състояние, за да се ползва в логослужението, тогава си има процедура. "Тези икони, които навремето не са били вече достатъчно ясни като изображение, похабили са се от времето, те са били изгаряни и с тях е било варено Свето миро. Това се е правило, за да не се поругае самата икона", уточни епископът.

Криптата на патриаршеската катедрала е била строена за гробница. Тук е можело да бъдат положени тленните останки на заслужили българи. "Там можеше да се пренесат мощите на всички патриарси, екзарси, царе, министър-председатели. Цар Фердинад е умрял далече от България. Цар Борис умира толкова бързо, че не е имало време да се организират, за да го погребат в криптата на Св. Ал. Невски”, а и той е имал емоционална връзка с Рилския манастир. Някой ден обаче ще имаме нужда от държавно погребение. Къде ще погребем този човек? Именно в криптата трябва да става това", отбелязва в заключение Твериополски епископ Тихон. 
За topnovini.bg

Няма коментари: