събота, 24 януари 2015 г.

Митрополитите ни се разотидоха, нямали работа


Снимка: Тихомира Методиева - topnovini.bg

Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия реши през миналата седмица да прекъсне сесията от заседания и митрополитите да се разотидат по епархиите си. Обяснението: нямало преписки за разглеждане и затова не си струвало владиците да заседават, съобщи сайтът dveri.bg.

Прави впечатление, че синодалите ни напоследък са станали доста лениви, защото просто не работят! Така наречените „редовни” сесии през ноември-декември и през юни най-редовно се съкращават до петнайсетина заседания. Така цели седмици стават почивни, защото нямало работа.

В същото време, на дневен ред стоят редица въпроси, голяма част от които въобще не са били подлагани на обсъждане.

Напоследък Църквата ни все повече се капсулира, защото проблемите не само не се назовават, те не се и решават. Владиците твърдят, че нямали работа, но в същото време, проблемът с монашеското братство на Троянския манастир, което беше буквално прогонено, не е решен.

Какво става с йеромонах Кирил, къде е той, наказан ли е, за какво? Беше му наложен аргос /пълно запрещение от свещенослужене за определен период/. Той обаче вече би трябвало да е изтекъл, какво се случва сега?

Къде е монах Филарет, който беше обвинен в какво ли не, а доказателства не бяха представени.

Какво стана с епископ Борис Агатоникийски, който беше заснет в секс-сцена, къде е епископ Игнатий, който обвини патриарха, че е масон. Какво точно работи като „изпълнителен секретар“ Ангел Младенов в Софийска митрополия, къде е архимандрит Григорий, също от Троянския манастир, какво става с архимандрит Пахомий, пак от същия манастир...?

Въпросите са много и са все маловажни. Маловажни са на основата на един наистина много важен въпрос - подготовката и провеждането на изоставащия с няколко години Църков(но-народ)ен събор /ЦНС/. Висят също и задачите, възложени от VІ-ия ЦНС на Синода за срочно решаване. Предстои Всеправославен събор. На него се очаква Църквата ни не просто да присъства, за да си получи подаръците от Вселенския патриарх Вартоломей, а да участва с въпроси, теми, предложения. Готви ли се това мероприятие, кой го готви, при положение, че владиците се разпуснаха, защото нямали работа?

Въпросът с масоните на постове в БПЦ също не е решен, има ли ги, няма ли ги?
Предстоят старокалендарски раздори. Какво е отношението на Синода по това? Ще има ли нови архонти и какво мисли за това Светият Синод?

На тези въпроси отговори очакват не само хората от Църквата, но и обществото, защото Православната ни Църква има, или поне би трябвало да има обществено ангажирана и социална функция.

Сякаш с твърде лека ръка Синодът ни решава да прогони някого от някой манастир или църква. Тези хора просто биват освободени, защото те не са като на трудов договор, понеже свещенослужението не е работа, а призвание.


Така много свещеници и монаси просто отпадат и се прибират в къщи без право да служат, без доходи, без надежда. Ако това продължава, скоро ще се наложи цивилни да водят богослуженията, защото няма да има монаси. Впрочем, Троянският манастир вече почти няма братство, след като беше прогонено предишното. 

За topnovini.bg

Няма коментари: