вторник, 6 август 2013 г.

Държавата да чуе бизнеса


Икономическата среда трябва да бъде предвидима, за да може бизнесът да работи. Това сочат данни на Българската търговско-промишлена палата. Става ясно, че чуждестранните бизнес-партньори губят интерес към инвестици в страната, защото политическата обстановка е нестабилна и това се отразява крайно негативно върху възможностите за развитие и стимулиране на икономическите процеси.

Кредитирането на бизнеса също е в дълбока криза. Какъв е начинът за разрешаване на патовата ситуация? Той е много обикновен, както повечето гениални неща - просто политиците трябва да чуват бизнеса. По този начин, икономиката ще тръгне напред, страната ще се стабилизира, а от там и политическата ситуация ще се подобри, като, разбира се, първо се нормализира.

Вдигането на минималния осигурителен доход от 2200 на 3100 лв. и вдигането на минималната работна заплата на пръв поглед е положително, в същото време обаче то не е съизмеримо с ценовата политика. С една дума, заплатите ни растат по-бавно от цените на стоките и услугите.

Държавата взема мерки за намаляване на младежката безработица с никому ненужни курсове за преквалификация, като просто се усвояват евросредства.

Бизнесът иска диалог с държавата, в него трябва да се роди икономическото ни бъдеще, иначе оставаме в миналото!

за novinite.bg

Няма коментари: