сряда, 21 август 2013 г.

Красимир Лалов: Некомпетентни хора създадоха напрежението с транзитните такси за Турция


Снимка: stroitelstvo.info

Визитка: Красимир Лалов е заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи и на Конфедерацията на сдруженията на автомобилния транспорт.

Г-н Лалов, стана ясно, че транзитните такси за Турция няма да се повишават за български превозвачи. Това напълно ли Ви удовлетворява?

Тази такса никога не се е променяла, така че аз не виждам, къде е проблемът. Човек трябва да чете нормално документите и да не се вживява в несъществуващи позиции, както и да създава интриги. Трябва да се даде време на държавните институции да си свършат работата. Както виждаме, те си свършиха работата, а тя е, че няма да има промяна. Не виждам, какво толкова се е случило. Ние се чувстваме удовлетворени, че държавните органи са изпълнили онова, което се очакваше от тях, а именно – да се спазват законите и разпоредбите. Старото статукво си е ясно и истерията, която беше създадена е глупава.

Защо според Вас се стигна до този проблем?

Ако искате да Ви кажа истината, трябва най-отговорно да заявя, че едни некомпетентни хора създадоха напрежение в държавата. Когато на някой нещо не му е ясно, по-добре е да не говори авансово, за да не се излага. Според Вас, тези които създадоха този проблем, дали ще си признаят, че са се изложили? Писаха декларации, инициираха протести, но какво ще се случи и какво се случи? Сега те трябва да излязат и да се извинят на българите, буквално, че ги занимаваха с глупости. В тази държава трябва да свикнем и да се научим да говорим компетентно, а също и нормално и по човешки. Давам само пример, че от нас никой не е чул да протестираме, защото ние знаем, че има разпоредби, които се спазват и благодарение на тях, няма да има проблеми с превозите през Турция. Трябва да се работи професионално, а не само да се стремим да присъстваме всеки ден в новинарските емисии - по телевизиите и в другите медии.

Има ли друг проблем, който в момента пречи на българските превозвачи? 

Проблеми има всеки и ги има винаги. Когато човек е достатъчно интелигентен и е специалист в областта, в която си изкарва хляба, тогава проблемите се разрешават донякъде. Вечно щастие няма! Предстои ни среща с вицепремиера Бобева, на която ще обсъдим проблемите ни с таксите и разрешителните режими. Явно е, че държавното управление има желание да подпомага разрешаването на проблемите на браншовете. Трябва да имаме достатъчно добро възпитание, за да можем взаимно да се чуваме.

Всъщност, в това ли беше проблемът, че нямаше взаимна чуваемост?

Да, именно там беше проблемът. Държавните институции си вършеха работата, а някои скочиха, само защото прочели нещо в турските вестници.

При положение че таксата за българските превозвачи се запазва същата, как ще се отрази промяната за другите превозвачи върху нас, и въобще ще се отрази ли?

Мен са ме учили да си гледам моите проблеми. Така ще ги преодолявам по-лесно и успешно.

 Защо, според Вас, беше това забавяне при потвърждението на старите такси?

Турската държава просто отговори  на запитване на българската държава. Проблемът беше, че някой прочете нещо в някакъв турски вестник от началото на месец август. Възникна напрежение, в следствие на което България изпрати официално запитване до Турция, и тя съответно й отговори, това е всичко. Аз тук проблем не виждам.

Очаквате ли промяна в транзитните такси и за българските превозвачи, след като Турция въвежда новите тарифи за всички останали?

Нищо не се знае. Няма абсолютна сигурност в нищо. Японците са казали, че има само „днес“, „утре“ - няма, заради това трябва да живеем днес.

Венцислав Жеков
за novinite.bg

Няма коментари: